Site Overlay
Broccoli bereiden

Broccoli koken en anders bereiden

Broccoli koken is de meest gebruikt manier om deze groente te bereiden. Naast natuurlijk wokken en roerbakken. Want in nagenoeg ieder gezin wordt deze groente wel eens gegeten. Je kunt met recht zeggen dat broccoli een gezonde en populaire groente is.

De groente wordt ook vaak vers gegeten, hoewel je de groente ook uit de diepvries kunt kopen en natuurlijk thuis goed kunt invriezen.

Het is dus een veelzijige groente die bijna iedereen lekker kan vinden, en dat is bij andere groenten nu juist nog wel eens het probleem.

Broccoli koken

Broccoli koken

Yield: 4
Voorbereiding: 20 minutes
Kooktijd: 6 minutes
Total Time: 26 minutes

Broccoli wordt meestal of gewokt of gekookt. Bij broccoli koken hangt het van je eigen voorkeur af hoe lang de kooktijd wordt. De één wil het lekker zacht, de ander beetgaar.

Ingredients

 • 1 Kilo Broccoli
 • Water
 • Zout

Instructions

  1. Doe de schoon gemaakte en gewassen bloemkool in een pan met ruim water. Ga er vanuit dat de groente voor ongeveer drie kwart onder water moet staan.
  2. Voeg geen zout toe, hoewel dit vaak vermeld staan. We gebruiken allemaal al te veel zout.
  3. Doe de deksel op de pan, en breng het aan de kook.
  4. Als het begint te koken verlaag je het vuur, zodat de groente nog net blijft koken.
  5. Laat dit nu 3 tot 4 minuten voor beetgaar koken, en 6 minuten voor zacht.
  6. Afgieten en opdienen of verder verwerken.
Nutrition Information
Yield 4 Serving Size 250 gram
Amount Per ServingCalories 29Total Fat 0,2gCholesterol 0mgCarbohydrates 2gFiber 3,5gSugar 1,5gProtein 3,3g

Broccoli kopen

Broccoli koop je het liefste natuurlijk vers in de winkel of bij de groenteboer, maar de kwaliteit van de groente uit de diepvries in de winkel is ook meestal goed.

En de groente is helemaal niet moeilijk als je deze zelf wilt kweken. De reden om zelf te kweken is vooral de smaak. Meestal hoef je dit niet te doen voor de prijs, maar bij zelf kweken kun je natuurlijk zelf de soort kiezen. Hoewel daar niet echt veel smaakverschil inzit.

Moet je broccoli kopen, dan moet je vooral letten op de kleur en op de stevigheid. De groente moet mooi en fris groen zijn, wel ietwat donkergroen. Als de groente begint de bederven, wordt de keur eerst lichtgroen en daarna geel.

Je kunt de groente dan nog steeds eten, maar de smaak wordt minder. Deze verkleuring begint vaak bij de bloemknop. Net als bij bloemkool eet je bij broccoli eigen een bloem die nog niet aan het bloeien is. Vaak zien je dan dat de verkleuring is de knop begint en dat je dan ook de bloemen kun zien die nog net in knop zitten.

Het ziet er niet smakelijk uit, maar is nog steeds eetbaar. Deze broccoli kun je dus nog prima gebruiken voor broccolisoep.

Hetzelfde is van toepassing als de stelen slap beginnen te hangen. Nog steeds eetbaar, maar ook hier kan de smaak wat minder worden.

Ook de stelen kun je gewoon eten. Hooguit hoef je de wat dikkere en stuggere stelen te verwijderen.

Broccoli schoonmaken

Broccoli wordt vaak per bloemknop verkocht, en meestal zit daar toch wel een vrij behoorlijk steel aan met wat kleinere blaadje er aan.

Alles kun je eten, maar dat ligt ook een beetje aan je zelf. Wil je het eten, snij het dan in stukken, wil je blad en steel niet eten, snij deze dan van de broccoli. Snij in dat geval alleen het overgebleven gedeelte in stukken, en gooi de rest weg of geef het aan het konijn.

Nu hoef je de groente alleen nog maar te wassen, en daarna kan het gekookt of gewokt worden.

Bereiden

We gaan bij alle onderstaande bereidingsmethoden uit van schoon gemaakte en gewassen broccoli.

Broccoli stomen

Stomen is een manier om de groente klaar te maken waarbij de vitaminen grotendeel bewaard blijven.

Wil je beetgare groente moet je de broccoli 5 tot 6 minuten stomen.

Het stomen kun je overigens ook goed in de magnetron doen. Doe daartoe de groente in een vuurvast schaal en doe wat lepels water erbij. Dek de schaal af met aluminiumfolie en stoom het in 3 minuten op maximaal vermogen.

Ook stomen is mogelijk, waarbij je de groente voor de helft onder water zet in een pan, hoewel je ook dezelfde hoeveelheid bouillon kunt gebruiken.

Zachtjes laten koken gedurende 8 tot 15 minuten.

Broccoli wokken of roerbakken

Snij de broccoli is wat kleinere stukken, en verwijderen dikke stelen.

Doe olie in een wokpan of koekenpan en verhit de olie.

De ongekookte groente in de olie doen en gedurende ongeveer 2 minuten al omscheppend roerbakken in de koekenpan. In een wokpan moet je rekening houden met 5 tot 6 minuten.

Ovenschotel

Vanzelfsprekend kun je broccoli ook verwerken in een ovenschotel, waarbij je deze op verschillende manieen klaar kunt maken.

Salade maken

Broccoli kun je rauw eten, maar gebruik dan geen stelen maar alleen kleine roosjes. Eventueel kun je de groente kort koken.

Je kunt ook het blad van de broccoli gebruiken in een salade, waarbij je ook andere groenten als spinazie en sla kun mengen door de salade.

Tips en tricks

Een variatie op de normale broccoli is bimi. Deze soort is veel ranker en zachter.
De stelen kun je gebruiken om een broccolisoep te koken, die je met een blender of keukenmachine pureert.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.

Skip to Recipe