Site Overlay
Fruit op de barbecue

Fruit op de barbecue is heerlijk

Een barbecuesessie zonder fruit is bijna ondenkbaar. Er zijn talloze recepten met fruit te bedenken om op de grill te leggen. Voor-, hoofd- en nagerechten gemaakt met fruit kunnen de barbecue tot een feestmaal verheffen. Veel soorten fruit gaan prima op de grill en er bestaan combinaties waar de gasten van het diner van zullen opkijken. Zodra het fruit wordt verwarmd wordt het zachter en dat geeft weer een hele andere smaaksensatie. Sommige vleesgerechten gaan prima met fruit. Het ligt er maar net aan wat er op de barbecue gelegd gaat worden. Wereldwijd wordt er fruit gekookt, gerookt en gebakken.

Fruit grillen in stappen

Een voorgerecht met fruit is heel goed mogelijk. Het is aan te raden om dit niet te zoet te maken. De echte zoetigheden zijn meer voor het dessert want anders zit je gelijk vol. Een dikke plak watermeloen met rozemarijn bestrooit, hoeft maar eventjes op de barbecue. Het is een feestelijk voorgerecht wat perfect bij een salade past. Na het grillen van een paar schijven ananas, kunnen deze na een beetje afkoelen ook door een salade heen worden verwerkt. Het geeft net weer een iets andere smaak aan het geheel.

Fruit van de barbecue bij een hoofdgerecht

Of er nu vlees of vegetarisch wordt gebarbecued, fruit past overal bij. Ananassen kunnen worden uitgehold en worden gevuld met vlees, kaas of groenten en noten. Al dan wel of niet omwikkeld met spek is het geheel na ongeveer drie kwartier op de barbecue zo zacht als boter. Het is handig om een zogenaamd koel gedeelte in de barbecue te hebben. Fruit kan direct boven het vuur verbranden en wanneer er een stukje in de barbecue vuurvrij is gemaakt, kan het toch garen zonder te verbranden.

Een spetterend slotstuk

Fruit van de barbecue als dessert is ook een waar feest. De mogelijkheden zijn enorm. Er zijn veel ideeën overgenomen uit andere landen. Verschillende stukjes fruit, zoals druiven, perziken, mango, mandarijn, samen met walnoten in een vuurvaste schaal leggen en dit overgieten met honing en poedersuiker, hoeft ook maar eventjes op de grill. Of een banaan in de lengte half opensnijden en vullen met drie kleuren chocolade. Half opengesneden kan de banaan in de schil garen op de barbecue en binnen tien minuten is de chocolade ook gesmolten. Wanneer dit soort fruitdesserts worden klaargemaakt op de barbecue, krijgt de maaltijd een andere dimensie. Het is belangrijk om niet teveel te eten tijdens het hoofdgerecht. Anders is er geen ruimte voor het toetje, wat erg jammer zou zijn.

Daar komen de zomerkilo’s

Fruitgerechten kunnen gemaakt worden met verschillende soorten fruit. Fruit uit het blik kan ook prima worden gebruikt. Zelf even op de markt op zoek gaan naar mooi fruit kan leuke resultaten opleveren. In en na de zomer is er weer prachtig fruit verkrijgbaar. Aardbeien en peren zijn mooi om mee te barbecueën. Even zoeken naar zoete of hartige varianten en het grillfeest met fruit kan beginnen. Geen barbecuesessie zal ooit nog hetzelfde zijn.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.