Site Overlay
Kumquats bereiden

Kumquats bereiden

Kumquats bereiden, ovale citrusvruchten die slechts 3 tot 4 centimeter groot zijn, doe je normaal gesproken zonder de vruchten te schillen of te pellen.

De vruchten worden als deze rijp zijn, diep oranje van kleur, en smaken zoet tot friszuur. Een kruidige sinaasappelsmaak die het in veel gerechten bijzonder goed doet.

De vruchten kunnen dus in zijn geheel worden gegeten, of in schijfjes verwerkt worden in heerlijke gerechten.

En niet alleen in gerechten, want het fruit is bij uitstek ook geschikt om er marmelade van te maken, en smaakt overheerlijk in een verse fruitsalade.

Je kunt kumquats ook gebruiken om ijsthee of warme thee, een lekker citrussmaak te geven.

Voedingswaarde

100 Gram kumquats bevat:

Energie 71 Kcal
Vet 0 gram, waarvan verzadigd 0 gram
Koolhydraten 16 gram, waarvan 15,8 gram suikers
Vezels 6,5 gram
Eiwit 1,0 gram
Zout 0,01 gram

Kumquats kopen

Kumquats is geen fruitsoort die iedere dag in de winkels te koop is. Althans, niet tegen gewone prijzen.

Dit fruit is nog steeds ietwat luxe, en is dan ook vaak te koop rond de feestdagen. Je kunt met kumquats ook heerlijke desserts maken, hetgeen ook vaak gedaan wordt met bijvoorbeeld kerstmis.

Verder is het een citrusvrucht, en moet dus bij voorkeur in de koelkast bewaard worden. Niet in plastic natuurlijk.

Koop je kumquats dan moeten deze stevig zijn, niet plakken, en niet overmatig naar sinaasappel ruiken. Bij voorkeur zelfs nog niet feloranje, en dus nog niet helemaal rijp.

Zijn de vruchten nog wat groen dan kun je ze eerst bij kamertemperatuur een paar dagen laten rijpen.

Kumquats schoonmaken

Veel schoonmaken is er bij kunquats nit nodig. Een keer goed wassen is eigenlijk alles, maar er kunnen wel pitjes inzitten.

Dat is de reden dat, hoewel je de vruchten helemaal kunt eten, de vruchten vaak in plakjes gesneden worden. Dan kun je de pitten eruit halen.

Rol de kumquats voor het snijden even tussen je vingers, dan gaat het vruchtvlees wat losser zitten.

Bereiden

Je kun kumquats gebruiken in en op taarten, in desserts, in salades, in een marmalade of jam, of om te wokken of bakken.

Bij taarten, en cake natuurlijk, kun je de vruchten zowel in het deeg gebruiken, als ter decoratie.

Kumquats wokken of bakken

Je kun de kunquats in schijfjes snijden of in geheel bakken in een heel klein beetje olie.

De vruchten kunnen op deze manier ook samen met diverse andere fruitsoorten en groenten gewokt worden, en natuurlijk met diverse kruiden.

Kumquats stoven

Kumquats kunnen ook gestoofd worden in bijvoorbeeld vleesgerechten. Daarin smaken de friszure vruchten bijzonder goed, en door de ietwat zure vruchten wordt het vlees nog malser.

Salade maken

Kunquats zijn bij uitstek geschikt om te gebruiken in een fruitsalade, eventueel samen met wat yoghurt of sinaasappellikeur.

De andere fruitsoorten die je in een dergelijke salade gebruikt hangen natuurlijk vooral van je eigen smaak af. Wees daarin een beetje creatief.

Tips en tricks

  1. Hoewel er in Nederland meestal maar één soort te koop is, bestaan er diverse soorten. Zowel in vorm, ovaal of rond, als in kleur. Want er zijn ook gele kumquats. Sommige soorten zijn zoeter, andere meer zuur.
  2. De meeste pitten zitten aan het uiteinde, dus de andere kant dan de steel.
  3. Pitten kun je met een puntig mesje makkelijk verwijderen.
  4. Kumquats zijn vaak in de winter meer sappig als in andere jaargetijden.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.