Site Overlay
Aardappelen schillen

Aardappelen schillen

Aardappelen schillen, de meest gebruikte methoden. Aardappelen schillen is het proces waarbij de buitenste laag of schil van de aardappel wordt verwijderd met behulp van een mes, een dunschiller of een elektrische schiller. Het doel van het schillen van aardappelen is om eventuele vuilresten en ongewenste delen van de aardappel te verwijderen, en om een glad oppervlak te creëren dat gemakkelijker te koken en te eten is. Bij het schillen van aardappelen wordt meestal alleen de bruine, ruwe buitenste laag verwijderd, terwijl de witte, zachte binnenkant van de aardappel behouden blijft. Aardappelen worden vaak geschild voordat ze worden gekookt, gebakken, gestoomd of op een andere manier klaar gemaakt worden om te eten.

Hoe aardappelen schillen?

Er zijn verschillende manieren om aardappelen te schillen, hier zijn er een paar:

 1. Met een dunschiller
  Gebruik een scherp dunschiller om de aardappelschil voorzichtig van de aardappel af te schillen. Begin bij het ene uiteinde van de aardappel en werk langzaam naar de andere kant.
 2. Met een mes
 3. Je kunt ook een scherp mes gebruiken om de schil van de aardappel af te pellen. Begin bij het ene uiteinde van de aardappel en snijd de schil voorzichtig weg terwijl je de aardappel ronddraait.
 4. Met een elektrische schiller
  Als je grote hoeveelheden aardappelen moet schillen, kan een elektrische schiller handig zijn. Plaats de aardappel op de punt van de schiller en laat de machine het werk voor je doen.
 5. Met een kookmethode
  Als je geen zin hebt om de aardappelen te schillen, kun je ze ook koken en daarna de schil eraf pellen. Breng de aardappelen aan de kook en laat ze 15-20 minuten sudderen. Giet het water af en laat de aardappelen afkoelen tot je ze kunt vasthouden. Pel vervolgens voorzichtig de schil van de aardappelen af.

Ongeacht welke methode je kiest, zorg ervoor dat je de aardappelen grondig wast voordat je ze schilt om eventuele vuilresten te verwijderen.

Welke van deze methoden kan het dunste schillen?

Met een dunschiller kun je over het algemeen de dunste laag schil van de aardappel verwijderen, omdat dit gereedschap speciaal is ontworpen om dunne schillen te maken. Wanneer je met een mes werkt, is het moeilijker om een ​​gelijkmatige dunne laag van de schil te krijgen. Elektrische schillers verwijderen vaak iets meer van de schil dan nodig is, omdat ze zijn ontworpen om snel en efficiënt te werken. Het koken van de aardappelen voordat je de schil verwijdert, kan ook zorgen voor meer afval, omdat de schil zachter wordt en soms lastiger te verwijderen is zonder ook een deel van de aardappel mee te nemen. Dus als je dunne schillen wilt, is het het beste om een dunschiller te gebruiken.

Moet je aardappelen altijd schillen?

Je hoeft aardappelen niet altijd te schillen voordat je ze eet. Of je de schil kunt eten of niet, hangt af van het ras en je persoonlijke voorkeur. Over het algemeen geldt dat aardappelen met een dunne schil, zoals nieuwe aardappelen of biologische aardappelen, goed te eten zijn met schil.

Als de schil dik en hard is, is het meestal beter om te schillen voordat je de aardappel kookt of bakt. Dit komt omdat de schil dan vaak taaier en minder smakelijk is.

Hier zijn enkele voorbeelden van aardappelrassen die meestal goed te eten zijn met schil:

 • Nieuwe aardappelen
 • Biologische aardappelen
 • Roseval aardappelen
 • Rode aardappelen
 • Charlotte aardappelen

Aan de andere kant, hier zijn enkele voorbeelden van aardappelrassen die meestal moeten worden geschild voordat je ze eet:

 • Aardappelen met een dikke en harde schil, zoals de Russet aardappel
 • Aardappelen met een bittere of giftige schil, zoals de aardappelsoort Solanum tuberosum L. (ook wel bekend als de “giftige aardappel”)

Let op: het is altijd belangrijk om aardappelen grondig te wassen voordat je ze gebruikt, ongeacht of je de schil wel of niet verwijdert. Dit verwijdert vuil, stof en eventuele residuen van bestrijdingsmiddelen of chemicaliën.

Welke aardappelsoorten hoef je niet te schillen

Er zijn verschillende soorten aardappelen die je niet per se hoeft te schillen, omdat hun schil dun en eetbaar is. Enkele voorbeelden zijn:

 1. Rode aardappelen
  Deze aardappelen hebben van nature een dunne schil die lekker en voedzaam is. Je kunt ze wassen en koken zonder te schillen.
 2. Nieuwe aardappelen
  Nieuwe aardappelen hebben ook een dunne schil die je niet hoeft te schillen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en smaken.
 3. Fingerling aardappelen
  Deze aardappelen hebben een onregelmatige vorm en een dunne schil die eetbaar is. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en hebben een nootachtige smaak.
 4. Yukon Gold aardappelen
  Deze aardappelen hebben een dunne, goudkleurige schil die je niet hoeft te schillen. Ze hebben een boterachtige smaak en zijn ideaal voor het maken van aardappelpuree.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat niet alle aardappelen geschikt zijn om met schil te eten. Sommige aardappelsoorten hebben een dikke, taaie schil die je niet kunt eten. Als je niet zeker weet of je de aardappelen moet schillen, is het altijd het beste om de verpakking te raadplegen of het advies van een ervaren kok te vragen.

Moet je zoete aardappelen ook schillen?

Hoewel zoete aardappelen niet echt aardappelen zijn, omdat ze tot een andere plantenfamilie behoren, hebben ze wel een vergelijkbare textuur en smaak als aardappelen. Het hangt echter af van het recept en de persoonlijke smaak of je de schil moet verwijderen of niet.

Over het algemeen is het niet nodig om de schil van zoete aardappelen te verwijderen, omdat deze eetbaar is en zelfs veel voedingsstoffen bevat. Als je de schil wilt laten zitten, moet je de zoete aardappelen wel goed wassen en borstelen om vuil en eventuele resten van bestrijdingsmiddelen te verwijderen.

Sommige mensen geven er echter de voorkeur aan om de schil te verwijderen omdat deze taaier kan zijn dan de schil van gewone aardappelen. Het is dus aan jou om te beslissen of je de schil van de zoete aardappel wilt verwijderen of niet, afhankelijk van het recept en je eigen smaakvoorkeuren.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.