Site Overlay
Bieslook bereiden

Bieslook bereiden

Bieslook bereiden, waarbij dit kruid meestal rauw gebruikt wordt, in stoofschotels verwerkt, of kort gebakken wordt.

De smaak van bieslook is ietwat zachter dan bij sjalot of uit, maar de stengels zijn wel degelijk familie van ui en knoflook, hoewel je dan door de dunnen stelen niet zou verwachten.

Bieslook koop je vaak in een bosje, eigenlijk is dan ieder steeltje een klein uitje. Je kunt het dus vergelijken met het loof bij uien, wat je overigens ook gewoon kunt eten, of vergelijken met bijvoorbeeld lente-ui. Alleen dan een stuk kleiner.

Doordat de stelen vrij rank zijn, wordt dit kruid meestal ook rauw verwerkt. Bakken zou de stelen al snel doen aanbranden, hoewel kort bakken wel mogelijk is.

Gebruik je bieslook in stoofschotel, voeg het kruid dan pas aan het einde van de stooftijd toe, zodat de smaak grotendeels behouden blijft.

Voedingswaarde

100 gram bieslook bevat ongeveer:

Energie 58 Kcal
Vet 0,7 gram, waarvan verzadigd 0 gram
Koolhydraten 8,5 gram, waarvan 0 gram suikers
Vezels 1,8 gram
Eiwit 84,4 gram

Bieslook kopen

Bieslook kun je in de supermarkt vaak in drie variaties kopen. Ingevroren uit de vriezer, vers op de groenteafdeling, of als plantje.

De verse variant is vaak verpakt in een plastic afgesloten zakje. Vaak 25 of 30 gram. Bij de groenteboer kun je soms ook een bosjes bieslook kopen.

Veel supermarkten verkopen ook een plantje. In feite zijn dit een groot aantal plantjes bieslook, die je buiten of op de vensterbank in de keuken kunt zetten.

Als je niet alles afknipt, maar steeds dat wat je nodig hebt, op zo’n twee centimeter van de grond, dan groeit de bieslook vanzelf weer aan. Zo heb je dus steeds verse kruiden, zeker als je dit ook met andere kruiden doet.

Vanzelfsprekend kun je bieslook ook zelf zaaien, want zaad kun je meestal ook bij de supermarkt kopen.

De bieslook die je van een plantje hebt gesneden of met de schaar geknipt hebt, is natuurlijk verse dan de verse soort uit de supermarkt of bij de groenteboer vandaan.

Dit kun je in de koelkast slechts een paar dagen bewaren, maar de kwaliteit is al snel wat minder dan verse gesneden bieslook.

Verse bieslook kun je wel prima invriezen, en dat is eigenlijk te vergelijken met ingevroren bieslook uit de vriezer. Het is bijna dezelfde kwaliteit als vers.

Vries je het zelf in, vries dit dan per hoeveelheid in die je nodig hebt. Je kunt het namelijk niet een tweede keer invriezen.

Vanuit de vriezer, mits je hebt gesneden, kun je de bieslook direct in gerechten verwerken. In de vriezer kan het kruid 12 maanden bewaard worden.

Bieslook schoonmaken

Als je verse bieslook koopt in de winkel, dan valt er niet zo heel veel aan schoon te maken. Dat is natuurlijk ook van toepassing als je het kruid zelf van een plantje hebt gesneden.

Eigenlijk hoef je het alleen te snijden en goed te wassen. Tenzij er bruine stukken tussen zitten, die haal je er dan uit voordat je de bieslook gaat snijden.

Bereiden

Meestral wordt bieslook vers gebruikt, vaak in stukjes gesneden.

Bieslook koken en bakken

Ja, bieslook kun je kort koken. Maar kook het vooral niet te lang. Dan gaat alle smaak verloren.

Bij bakken is het verhaal ongeveer hetzelfde. Bakken kan dus, mits je de bieslook kort voor het einde van de baktijd bij het gerecht doet. Dus allen kort verwarmen, anders gaat de smaak verloren.

Datzelfde is eigenlijk van toepassing bij stoven. Vaak wordt het toegevoegd bij een stoofschotel, maar dan pas de laatste minuut van de bereoding.

Zo blijft de smaak het beste bewaard.

Bieslooksoep

Omdat bieslook familie van ui en knoflook is, kun je er vanzelfsprekend ook bieslooksoep van maken. Hoewel ook in dit recept de bieslook niet gekookt wordt.

Ingrediënten

200 Gram Bieslook
1 Grote aardappel
2 Grote uien
1 Doosje Roomkaas met biedlook
Een klein beetje boter
2 Bouillonblokjes
1 Liter Water
Peper en zout

Bereiding

  1. Aardappel schillen en uien schoonmaken.
  2. Snij uien en aardappel in stukken en doe deze in een soeppan met de boter.
  3. Deksel op de pan en aan laten bakken of stomen. Laat dit op een laag vuur een minuut of 10 pruttelen.
  4. Dan het water toevoegen en de bouillonblokjes.
  5. Gedurende tien tot 15 minuten laten koken.
  6. Pureer de soep en voeg de de roomkaas toe.
  7. Nog even verwarmen totdat de roomkaas gesmolten is.
  8. De soep nog doorroeren en op smaak brengen met peper en zout.

Andere bereidingsmethoden

Zoals we al schreven kun je bieslook knippen of snijden en haast in iedere salade gebruiken.

Ook lekker is een boterham met roomkaas naturel en er dan stukjes verse bielook over strooien.

Verse bieslook kan ook goed gecombineerd worden met ei. Bijvoorbeeld over een omelet of spiegel ei, of over een eiersalade.

Tips en tricks

  1. Als je de bieslook in een plantje niet knipt, komen er in de vroege zomer of late voorjaar mooie paarse bloemen aan. Deze bloemen kun je overigens ook eten.
  2. Veel kruiden kunnen gedroogd worden, bij bieslook wordt de smaak veel minder. Drogen wordt dus afgeraden.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander dat ook simpele gerechten bijzonder smakelijk kunnen zijn. Steeds meer mensen zijn ook op zoek naar gerechten waarbij niet de hele keuken op z'n kop hoeft te worden gezet. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken, en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Zijn motto. "soms kom ik erg dom over, maar ik draag tenminste een schone leesbril, en zie dus alles helder".