Site Overlay
Bloemkool bereiden

Bloemkool koken en anders bereiden

Bloemkool koken is best wel makkelijk, maar dat is niet de enige reden waarom deze groente zo populair is.

De eetbare bloem is smakelijk, en ook nog eens een keer erg gezond. Daarnaast is het ook een erg veelzijdige groente, waar je tal van gerechten mee op tafel kan zetten.

En die gerechten gaan veel verder dan alle maar bloemkool koken. Want je kunt de hele bloemkool bijvoorbeeld in bladerdeeg inpakken, je kunt er bloemkoolcurry van maken, en deze groente is bij uitstek geschikt om te wokken of te frituren.

En dat zijn dan slechts een paar voorbeeldjes van wat je alles met een bloemkool kunt maken.

Bloemkool koken

Bloemkool koken

Yield: 4
Voorbereiding: 15 minutes
Kooktijd: 8 minutes
Total Time: 23 minutes

Bloemkool koken is de meest toegepaste bereidingsmethode, hoewel je na het koken de groente nog wel met een sausje kunt serveren, of natuurlijk niet.

Ingredients

  • 1 Grote bloemkool
  • Water

Instructions

    1. Snij de kool in roosjes, en laat deze 15 tot 30 minuten in zout water staan.
    2. Opnieuw wassen, zodat het zout er weer uit gespoeld wordt.
    3. De roosjes in een pan doen, en water bijvullen totdat de roosjes net onder water staan. Zout hoeven we niet toe te voegen.
    4. Aan de kook brengen en ongeveer 8 minuten zachtjes laten koken.
    5. Daarna afgieten en serveren, of verder verwerken.
    6. De bloemkoolroosjes kun je natuurlijk ook stoven of stomen.
Nutrition Information
Yield 4 Serving Size 300 gram
Amount Per ServingCalories 20Total Fat 0gSaturated Fat 0gCholesterol 0mgCarbohydrates 2,2gFiber 2,1gSugar 2gProtein 1,9g

Bloemkool kopen

Bloemkool kun je het beste als gehele bloem kopen. Bij sommige supermarkten wordt deze kool in stukjes en verpakt in plastic verkocht.

Makkelijk natuurlijk, want dan hoef je de kool thuis niet meer schoon te maken. De bloemkool blijft echter verser als je deze ongesneden koopt, en bij voorkeur nog met blad eraan.

Als de kool verser blijft, blijven de vitaminen en dergelijke ook beter in de groente zitten.

Daarnaast zit er nogal wat verschil tussen bloemkool van Nederlandse bodem, en die van buitenlandse bodem.

Allereerst is daar de geur. Bij Franse bloemkool bijvoorbeeld, en soms bij Italiaanse of Spaanse, kan tijdens het koken van de kool een sterke en onaangename koolgeur door het hele huis te ruiken zijn.

Natuurlijk ruikt de Nederlandse bloemkool ook, maar veel minder sterk.

De kool kan ook het beste vers gekocht worden. Nederlandse bloemkool heeft daarbij het voordeel dat de groente niet lang onderweg is om bij de winkel te komen. Dat is bij buitenlandse bloemkool vaak wel het geval.

Daarentegen is de kool uit het buitenland vaak een tikkeltjes goedkoper.

Welke soort je ook koopt, blad moet stevig zijn, en de bloem wit. Tenzij je natuurlijk één van de andere kleuren koopt, want bloemkool is er in een groene variant, een gele, en een paarse.

Wat wel een beetje lastig is, is dat de ene keer de bloemkolen vrij groot zijn, en de andere keer vrij klein. Soms heb je dus aan een kool te weinig en moet je er twee kopen, soms ook veel te veel aan één kool.

Bloemkool kun je goed invriezen als je wat overhebt gehouden.

Ook lastig, en dan vooral bij een grotere bloemkool, is het bewaren in de koelkast. Het beste kun je de stronk en de bladeren aan de kool laten zitten om deze in de koelkast te bewaren, de kool blijft dan tot maximaal 5 dagen goed in de koelkast.

Past een grote kool niet in de koelkast, verwijder dan blad en eventueel stronk. De kool blijft zo nog 2 tot 3 dagen goed in de koelkast.

En merk je wat bruine plekjes op de bloem, er heel simpel met een scherp mesje vanaf snijden, de bloemkool kun je gewoon nog gebruiken.

Bloemkool schoonmaken

Bij bloemkool schoonmaken is het eerst van belang dat je vooraf weet wat je wilt gaan koken.

Wil je bloemkoolsoep maken, dan kun je bloem, blad, en stronk gebruiken. Bij de meeste andere bereidingsmethoden wordt allen de witte bloem gebruikt.

Snij daartoe eerst de bladeren van de stronk, Vervolgens kun je de stronk met een scherp mesje verwijderen.

Daarna kun je de bloem in grotere of kleinere roosjes snijden.

Ga je de bloemkool frituren, dan zijn grotere roosje makkelijk.

Verpak de kool in bladerdeeg hoef je de bloem helemaal niet in roosjes te snijden.

In ieder geval moet je de roosjes of de gehele bloem, nog wel even in water leggen waarin je redelijk wat zout hebt geroerd. Laat de kool daar ongeveer 15 tot 30 minuten in zitten.

Door het zoute water komen eventuele beestjes, die in de kool zaten, eruit.

Bereiden

We gaan bij alle bereidingsmethoden ervan uit dat de kool, overeenkomende het gerecht, is schoon gemaakt.

Bloemkool frituren

Hier heb je wat grotere roosjes voor nodig, en een beslag zoals dat bijvoorbeeld voor appelflappen of pisang goreng maakt. Weliswaar geen suiker aan het beslag toevoegen.

Zorg dat je de frituurpan vooraf warm maakt, overigens niet gevuld met frituurolie maar met zonnebloemolie.

  1. Een roosje helemaal bedekken met beslag, en eventueel teveel beslag verwijderen.
  2. Dan het roosje voorzichtig in de hete olie doen.
  3. Laten bakken totdat de roosjes mooi bruin zijn geworden, daarna uit de olie halen en uitlaten lekken op wat keukenpapier.

Bloemkool wokken of bakken

Snij hiertoe de roosjes niet te groot.

De kool kan bij het bakken of wokken gecombineerd worden met kruiden naar smaak, stukjes paprika, kokosrasp, en ga zo maar door.

Voor bakken doe je wat olijfolie of zonnebloemolie in een koekenpan, en hierin bak je de roosjes gedurende 20 tot 25 minuten onder regelmatig roeren.

Voor wokken de roosjes klein houden. Wokken doe je in 4 tot 6 minuten, waarbij de olie heter is, en er continue geroerd wordt. Je kunt ook hier diverse andere groente, fruit, of kruiden toevoegen.

Roosteren of grillen

Als je de bloemkool in plakken hebt gesneden, kun je deze roosteren op de BBQ of in de oven.

Door het roosteren is de smaak wat meer nootachtig.

Geroosterde bloemkool is vooral lekker als bijgerecht bij scherpere gerechten.

Eventueel, dan gaat het roosteren en grillen sneller, de bloemkool vooraf koken. Na het koken wel goed droog deppen voordat je de kool of de plakken kool op grill of BBQ legt.

Salade maken

Bloemkool, althans de bloem, kun je ook rauw eten.

Roosjes kun je met een dipsaus eten, of in iedere willekeurige salade verwerken.

Bloemkoolsoep

Je kunt eigenlijk van alle groenten ook soep maken, maar bij bloemkoolsoep is er wel wat bijzonders aan de hand.

Normaal gesproken gooien we stronk en blad weg, maar eigenlijk is dit zonde, want beiden kun je gewoon eten. Hoewel de stronk en bladeren normaal gesproken wel wat harder zijn, en soms wat meer draden bevatten.

Doordat je meestal de bloemkoolsoep pureert, kun je stronk en blad gewoon gebruiken. Ook kun je alleen van stronk en blad een bloemkoolsoep maken, bijvoorbeeld als je de bloem al gegeten hebt.

Bloemkoolrijst

Bloemkoolrijst is geen aparte en nieuwe rijstsoort, maar het is een bloemkool waarvan de bloem gemalen wordt tot het formaat van rijst.

Op deze nieuwe manier kun je plotseling nog meer recepten maken met de kool. Een bekend gerecht is bijvoorbeeld nasi goreng van bloemkoolrijst.

In principe kun je alle rijstgerechten maken met bloemkoolrijst.

Tips en tricks

  1. Je hebt ongeveer 250 gram bloemkool, we bedoelen dan de bloem, per persoon nodig.
  2. In veel supermarkten kun je uit de diepvries ingevroren bloemkoolroosjes kopen. De kwaliteit hiervan is bijzonder goed te noem. Het is vergelijkbaar met het zelf invriezen van de groente.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.

Skip to Recipe