Boerenkool koken, en waarschijnlijk denkt iedereen nu aan stamppot boerenkool en dus het koken van boerenkool, gaat echter veel verder.
Een Oer-Hollandse groente, die in het buitenland omschreven wordt als superfood. In andere landen wordt de groente vaak rauw gegeten in een salade, en daar kijken ze maar een beetje vies naar onze stamppot.
Maar laten we eens kijken naar de echte Nederlandse stamppot boerenkool. Daar zijn ondertussen zoveel verschillende variaties van dat je het eigenlijk ook niet meer typisch Nederlands gerecht kunt nomen.
Pittige boerenkool is overigens een heerlijk gerecht, als je wel vaker pittig eet.
Boerenkool koken
Boerenkool koken, in stamppot wordt boerenkool samen met de aardappelen gekookt, maar sommige mensen koken de groente en de aardappelen apart.
Ingredients
- 1 kilo aardappelen
- 500 gram boerenkool, fijngehakt
- 200 gram spekjes
- 1 rookworst
- 50 milliliter melk
- 50 gram boter
- Zout en peper naar smaak
Instructions
- Schil de aardappelen en snij ze in gelijke stukken. Zet ze op in een grote pan met water en een beetje zout.
- Voeg na ongeveer 10 minuten de fijngehakte boerenkool toe en laat alles samen nog ongeveer 20 minuten koken, tot de aardappelen gaar zijn.
- Bak intussen de spekjes uit in een aparte koekenpan, en verwarm de rookworst volgens de instructies op de verpakking.
- Als de aardappelen en boerenkool gaar zijn, giet je het water af maar vang een beetje kookvocht op. Voeg de boter en melk toe aan de pan en stamp het geheel tot een smeuïge stamppot. Als de stamppot te droog is, kun je wat van het opgevangen kookvocht toevoegen.
- Meng de uitgebakken spekjes door de stamppot en breng het geheel op smaak met zout en peper.
- Serveer de boerenkoolstamppot met de rookworst.
Nutrition Information
Yield 4 Serving Size 125 GramAmount Per ServingCalories 38Total Fat 0,8gSaturated Fat 0,1gCholesterol 0mgCarbohydrates 4,8gFiber 2,2gSugar 0,6gProtein 2,9g
Boerenkool kopen
Laten we voorop stellen dat er eigenlijk twee soorten groene boerenkool te koop zijn. Natuurlijk de soort die wij allemaal kennen van de Hollandse boerenkool, en die wij Nederlanders vaak in gesneden vorm in de supermarkt kopen.
Hiervan zijn de bladeren vrij groot, zoals je op de foto boven ziet.
Er bestaan ook een veel rankere versie, deze wordt in het Engels Kale genoemd, de versie die vaak in het buitenland wordt gegeten. Hiervan zijn de bladeren vrij smal, qua omvang haast niet meer de vergelijken met de Hollandse boerenkool.
Bij deze laatste versie zijn de stelen en de stronk vrij smal, niets in vergelijking met de stronk van onze boerenkool.
Het is natuurlijk beide boerenkool, en het smaak ook zo. De buitenlandse boerenkool is wat meer geschikt om rauw te eten, en dan ook de stelen.
Naast deze versie bestaat er nog een versie met paarse stelen en deels paarse bladeren, en iets wat er op lijkt is palmkool. Hiervan zijn de bladeren meer compact, dat wil zeggen meer in de vorm van een blad. Deze soorten kun je ook gewoon gebruiken om stamppot boerenkool van te maken.
Zoals we net al schreven, wordt in Nederland vaak gesneden boerenkool gebruikt dat in zakken wordt aangeboden in de supermarkt. Gemak dien de mens, en dat is prima.
Maar zoals alle groenten die in afgesloten plastic verpakkingen worden aangeboden is deze gesneden boerenkool prima als je dezelfde dag de groente verwerkt. Moet het langer blijven liggen dan raden we hiervan af.
Door de afgesloten verpakking, en meestal wordt dit ook zo in de koelkast gelegd, gaat de groente zweten, daardoor wordt de groente vochtig, en gaat rotten.
Wil je toch deze gesneden boerenkool langer bewaren, vries het dan in. Gewoon de zak in de vriezer leggen. Zo kan de kwaliteit niet minder worden.
Koop je de boerenkool in vers, dan moeten de bladeren stevig zijn. Bladeren mogen niet slap zijn. En de hele boerenkool moet mooi en fris groen zijn. Bruine plakken of rottende plekken zijn niet acceptabel.
We moeten er wel bij zeggen dat de kwaliteit van de boerenkool bij de groenteboer en bij de supermarkt doorgaans erg goed is. Alsof we toch wel trots zijn op dit Nederlandse product.
Dan nog even over het bewaren van verse boerenkool. Koop boerenkool die nog aan de stronk zit. Dit is misschien lastig omdat de stronk niet zo goed in de koelkast pas, maar de groente blijft er veel langer vers door.
Nu is de stronk van de boerenkool vaak dik, maar ook de stelen kun je gewoon eten, en van de stronk en de stelen kun je nog prima soep maken.
Boerenkool bewaar je in de koelkast, bij voorkeur op de onderste plank. De groente blijft dan 5 tot 7 dagen goed. Haal je de bladeren van de stronk slechts 2 dagen.
Overigens kun je gekookte boerenkool, dus bijvoorbeeld stamppot, ook nog 2 dagen in de koelkast bewaren.
Stamppot boerenkool kun je invriezen, en blijft dan 3 maanden goed. Handig als je een keer veel stamppot gemaakt hebt.
Ongekookte boeren kun je vanzelfsprekend ook invriezen, en kun je dan 12 maanden bewaren.
Boerenkool schoonmaken
Boerenkool schoonmaken is eigenlijk heel simpel. Strek de bladeren incluesief steel van de stronk, dus van de dikke steel in het midden van de boerenkool.
Dan trek je het blad voorzichtig van de stelen, ook al kun je misschien de stelen nog gebruiken. Er zijn verschillende technieken waarmee je dit makkelijk kunt doen. Bijvoorbeeld met twee of drie vingers het blad onderaan de steel beetpakken, de steel houd je vast met de andere hand. Nu trek je het blad in één beweging van de steel.
Wil je de stelen niet meer gebruiken kun je deze weggooien, anders snij je de stelen in stukjes.
Het blad moet je in ieder geval snijden in niet al te grote stukken, maar ook niet in al te kleine stukjes. Verwijderen blad dat niet mooi groen is.
Was de boerenkool na het snijden goed.
Voor één persoon heb je ongeveer 450 tot 500 gram verse boerenkool aan de stronk nodig. Dat is ongeveer 250 gram schoon gemaakte boerenkool per persoon.
Bereiden
We gaan bij alle bereidingsmethoden ervan uit dat de boerenkool gesneden is, en gewassen.
Stamppot boerenkool maken
Wil je stamppot maken en heb je de groente apart gekookt, moet je in dezelfde tijd de aardappelen gekookt hebben. Deze hebben vaak iets langer nodig.
In dit geval stamp je de afgegoten aardappelen tot een puree. Het kan lekker zijn om daar melk voor te gebruiken oom een smeuïge puree te krijgen, ander zweren erbij om de aardappelen zonder toevoegingen te stampen.
In ieder geval kun je nu de gekookte boerenkool toevoegen, en dit goed door de aardappelen te mengen. Vanzelfsprekend kun je hier ook nog spekjes doorheen mengen.
Doe je alles in één pan, verschilt de werkwijze niet veel. Hier kookt het totdat de aardappelen gaar zijn. Dan afgieten en alles weer terug in de pan, en stampen.
De groente kun je ook stomen of stoven in plaats van koken, en je kunt zelfs tegelijkertijd de aardappelen stomen of stoven.
Uit de oven
Een opkomende manier om boerenkool te maken is het bereiden van een ovenschotel, maar meestal wordt hier eerst op de traditionele manier stamppot gemaakt.
Dit wordt in een ovenschaal gedaan, nadat eventueel andere ingrediënten zijn toegelegd, en dat wordt in de oven gebakken.
En dat kan ook erg lekker zijn. Lijkt een beetje op het opbakken van een restje stamppot boerenkool.
Bakken, roerbakken, of wokken
Blad en dunne stelen, dus niet de stronk, zijn ook uitermate geschikt om te bakken, te roerbakken of te wokken. En hiervoor is de ranke vorm van boerenkool ook erg geschikt.
Snij de boerenkool niet te klein, en bak, roerbak, of wok het niet te lang. Anders kan het slap worden en water verliezen.
Salade maken
Dan schreven we hierboven al dat in het buitenland boerenkool als een soort superfood gezien wordt. De ranke vorm met de smalle bladeren, en de paarse boerenkool, overigens ook palmkool, kun je prima rauw in salades verwerken.
De Hollandse versie ook wel, maar deze kan rauw wat bitter zijn. Even een paar minuten blancheren is echter al genoeg om deze bitterheid weg te nemen.
Boerenkool kan in tal van verschillende salades verwerkt worden, met andere groenten en zelf met fruit.
Soep
Ja, er bestaat boerenkoolsoep. Eigenlijk te vergelijken met witte koolsoep en dergelijke recepten. Laten we zo zeggen dat je er van moet houden.
Tips en tricks
- Ingevroren stamppot boerenkool hoef je niet eerst te ontdooien als je dit wilt opbakken.
- Combineer stamppot boerenkool eens met een zakje nasikruiden, een pittige variant.
- Boerenkool is nog lekkerder als het pas geoogst is nadat het buiten gevroren heeft. De suikers in de plant reageren dan op de vorst. Een nachtje in de diepvries leggen van verse boerenkool heeft overigens geen zin om dit na te bootsen. Het werkt alleen bij levende planten met wortel in de aarde.