Site Overlay
Ruccola bereiden

Rucola bereiden

Rucola bereiden gaat verder dan alleen maar de blaadjes in een salade verwerken, want deze slasoort kan gebakken worden als een gewone groente.

Bij bepaalde soorten pizza worden zelfs blaadjes rucola boven op de pizza gelegd, en er bestaat een echte hollandse stamppot rucola en zelfs een rucolasoep.

Natuurlijk zijn dit gerechten die niet iedereen zal eten, en misschien ook wel niet lekker zal vinden. Het geeft in ieder geval aan dat deze soort sla een erg afwisselende groente is.

De groente is tegenwoordig eigenlijk het hele jaar door in goede kwaliteit te koop.

Voedingswaarde

100 gram rucola bevat ongeveer:

Energie 13 Kcal
Vet 0,2 gram, waarvan verzadigd 0 gram
Koolhydraten 1 gram, waarvan 0,8 gram suikers
Vezels 1,55 gram
Eiwit 1,3 gram

Rucola kopen

Rucola wordt in Nederland op twee verschillende manieren verkocht.

Bij de groenteboer, en soms bij de betere supermarkt, kun je de groente los kopen. Soms kun je zelf de blaadjes zelf uitkiezen.

Je kunt de groente thuis gekomen in de koelkast leggen in de open verpakking, of direct gebruiken.

In de supermarkt wordt rucola vaak in een plastic bakje verkocht,m dat weer in een plastic verpakking is gestopt. Buiten de vraag of al dat plastic wel zo wenselijk is, is deze manier van verpakken niet echt goed voor de groente.

De meeste mensen leggen het plastic bakje simpel in de koelkast, en vaak ook nog eens in de groentelade. Wordt de groente niet dezelfde dag of uiterlijk een dag later gebruikt, dan gaat de rucola in de plastic verpakking zweten.

Er komt dus vocht bij, en daardoor wordt de groente slap en kan beginnen te rotten.

Koop je dus zo’n bakje rucola, dan moet je de buitenste plastic verpakking verwijderen, en dan de groente op de onderste plank van de koelkast plaatsen. Zo blijft de groente langer vers. Let overigens ook altijd bij zo’n afgesloten bakje groente, op de datum op de verpakking.

Het nadeel van deze plastic en plastic verpakking is ook, dat je de groente niet goed kunt bekijken. Dat kan vaak wel bij de groenteboer.

Rucola hoort immers knapperig te zijn, mooi groen, en mag geen verkleurde bladeren bevatten.

De groente is overigens, mits niet in al dat plastic verpakt, 3 tot 4 dagen goed te houden in de koelkast.

Rucola schoonmaken

Wat schoonmaken betreft is rucola misschien wel de meeste eenvoudige groente. Je hoeft het alleen even af te spoelen onder de kraan.

De bladeren worden meestal ongesneden gegeten, maar je mag ze natuurlijk wel snijden.

Bereiden

We gaan bij alle bereidingsmethoden ervan uit dat de rucola gewassen is, en droog gedept met bijvoorbeeld wat keukenpapier.

Rucola koken

Wil je rucola koken, doe dan de gewassen groente in een bodempje water in een pan.

Breng het aan de kook, en laat het op een zacht vuur gedurende 3 tot 5 minuten koken.

Nu kun je de groente serveren bij gekookte aardappelen en een stukje vlees.

Rucola wokken, bakken, of roerbakken

Een lekker recept om rucola te bakken is samen met bijvoorbeeld een krop sla en wat spinazie, maar je kunt er natuurlijk net zoveel in variëren als je zelf wilt.

De rucola voeg je bij het bakken, roerbakken, of wokken de laatste twee minuten toe aan het gerecht. Deze groente heeft niet meer nodig.

Op de pizza

Pak een pizza, maar haal deze de laatste twee minuten baktijd uit de oven. Leg er hele blaadjes rucola op, en bak de pizza af.

Je kunt ook de pizza afbakken, en pas daarna de rucola op de nog warme pizza leggen.

Salade maken

Was de groente en meng dit met andere soorten sla. Voeg een gesneden ui toe en wat tomaat.

Deze groente hoef je niet te snijden, maar in sommige salades kun je het beter wel snijden omdat anders de vrij lange bladeren in de salade overheersen.

Tips en tricks

  1. Doe ook eens in stukjes gesneden rauwe rucola door de pasta.
  2. Van rucola kun je een soort pesto maken. Het enige wat je hoeft te doen, is de basilicum vervangen door dezelfde hoeveelheid rucola.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.