Site Overlay
Champignons bereiden

Champignons wokken of anders bereiden

Champignons wokken of anders bereiden, de meeste populaire eetbare paddenstoelen, is vooral afwisselend. De paddenstoelen smaken goed, en zijn op diverse aansprekende methoden klaar te maken.

En daardoor smaakt de champignons ook iedere keer weer wat anders. Daardoor worden deze paddenstoelen nog vaker gegeten, want je kun telkens weer ietwat anders.

En veel paddenstoelen, zoals champignons, bevatten nuttige voedingstoffen zoals vezels, kalium, foliumzuur, en vitamine B2.

Het is dus helemaal geen probleem als je wat vaker paddenstoelen eet, en je kunt het ook rustig eens op een andere wijze bereiden.

Overigens worden champignons, en andere paddenstoelen, vaak tot de groenten gerekend. Maar het zijn in feite schimmels, die dan wel gegeten kunnen worden.

Champignons wokken of roerbakken

Champignons wokken of roerbakken

Yield: 4
Voorbereiding: 4 minutes
Kooktijd: 4 minutes
Total Time: 8 minutes

Champignons wokken is niet hetzelfde als roerbakken (daarbij is de temperatuur vaak lager).

Ingredients

  • 500 Gram Champignons
  • Boter

Instructions

  1. Snij de paddenstoelen in niet te grote stukken, en je kunt de champignons prima wokken.
  2. Daarbij moet je ze natuurlijk wel op een hoog vuur bakken, en regelmatig omscheppen. Dit duurt totdfat de champignons bruin beginnen te worden.Nutrition Information
Yield 4 Serving Size 125 gram
Amount Per ServingCalories 61Total Fat 4gSaturated Fat 1,5gCholesterol 8mgCarbohydrates 0,9gFiber 4,2gSugar 0,6gProtein 3,5g

Champignons kopen

Er zijn natuurlijk verschillende padenstoelen te koop, maar de meeste zijn toch wel seizoensgebonden. Alleen champignons kun je het hele jaar door kopen in Nederland. Nederlanders eten dan ook gemiddeld meer paddenstoelen dan veel andere landen, alleen de Duitsers komen enigszins in de buurt.

Bij onze oosterburen wordt daarentegen meer gezocht naar wilde paddenstoelen. Dan kun je in de herfst natuurlijk ook gaan doen, maar omdat er in Nederland ook talrijke giftige paddenstoelen te vinden zijn, raden we daar toch wel vanaf. Je moet er namelijk echt kennis van hebben om niet wat verkeerds te eten.

De champignons die in Nederland in de winkels en bij de groenteboeren te koop zijn, zijn doorgaans van zeer goede kwaliteit.

Je moet echter bij sommige supermarkten wel opletten dat de champignons niet oud zijn. Dan worden ze wat slijmeriger, en worden donker van kleur. Dan kun je de paddenstoelen nog eten, maar verse zijn natuurlijk lekkerder.

Champignons schoonmaken

Champignons schoonmaken is niet moeilijk, maar het is iets dat je even moet oefenen. Zeg maar een paar keer moet hebben gedaan.

Nooit, en dan bedoelen we ook echt niet doen, met water schoonmaken. Paddensteoelen was je niet maar boen je met een zachte borstel schoon.

Zou je champignons, en dat is ook van toepassing op andere paddenstoelen, wassen met water dan kunnen deze zich volzuigen met water. Paddenstoelen zijn namelijk poreus.

Vandaar alleen schoonboenen met een zachte borstel.

Daarna worden champignons meestal in plakjes gesneden. Daartoe snij je eerst een stukje van de onderkant van de steel af, en snij je de paddenstoel met de steel naar boven in plakjes.

Hoe groot of hoe dun, ligt vooral aan je eigen wensen. Niet te dun of te klein, want je wilt de paddenstoelen natuurlijk wel terug kunnen vinden tijdens het eten.

Overigens kun je het steeltjes ook helemaal verwijderen door het onderaan de paddenstoel met een scherp mesje af te snijden. Het hoeft echter niet.

Bereiden

Champignons kun je op diverse manieren bereiden, en dus ook in diverse gerechten gebruiken.

Champignons koken

Champignons koken is eigenlijk geen aparte bereidingsmethode, want het wordt voornamelijk gebruikt om de paddenstoelen een mooie bite te geven of een neutrale smaak te laten behouden bij bijvoorbeeld het maken van een champignonsroomsaus.

Champignons bakken

Champignons bakken is de meest gebruikte bereidingsmethode. Maak de paddenstoelen schoon en snij deze in plakken.

Doe wat goede olie of echte boter in een koekenpan en verhit dit. Voeg dan de champignons toe en bak deze in 6 tot 10 minuten.

Niet een te grote hoeveelheid ineens bakken, want ook hierbij komt vocht vrij.

Eventueel kun je de andere ingrediënten meteen meebakken, of er een geklutst eitjes toevoegen.

Champignons stoven

Een goede methode om wat meer smaak aan de champignons te geven. Daarbij stoof je vaak wat meer champignons als bij het bakken of wokken.

Begin op een hoog vuur en zodra er vocht begint vrij te komen verlaag je het vuur. Dan pas kun je eventuele kruiden toevoegen.

Salade maken

Je kunt rauwe champignons in een salade gebruiken, maar slechts beperkt. Bij rauwe paddenstoelen kan de gifstof agaritine vrijkomen. In grote hoeveelheden is dit voor mensen giftig.

Enkele stukjes of plakjes kan geen kwaad.

Tips en tricks

  1. Bij alle bereidingsmethoden kunnen paddenstoelen veel slinken.
  2. Bewaar champignons nooit in een plastic bakje of in plastic folie. De paddenstoelen gaan dan zweten, en kunnen gaan rotten of zwart worden. Ook nooit in de groentelade bewaren. Invriezen is vanzelfsprekend ook mogelijk.
  3. Een hele makkelijke manier om champignons in plakjes te snijden, is met een eiersnijder.
  4. Voeg geen zout toe aan welke bereidingsmethode dan ook. Dat onttrekt vocht aan de paddenstoelen.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.

Skip to Recipe