Chinese kool bereiden is voor sommige gezinnen een uitdaging. De groente laat bij veel mensen de indruk achter van een groente waar niet al te bijster veel mee kan worden gekookt.
Dat komt misschien omdat het geen trendy groente is, want in werkelijkheid is deze groente juist heel afwisselend.
De groente kan niet alleen gekookt worden, maar ook gewokt, gebakken, in een heerlijke ovenschotel gebruikt worden, en gewoon rauw gegeten worden.
Wil je zelf een keer zuurkool maken, hetgeen natuurlijk gewoonlijk van witte kool gemaakt wordt, kun je het ook een keer van Chinese kool of van rode kool maken.
Dat geeft een keer wat variatie in de stamppotten die je normaliter op tafel zet.
Bovendien is deze koolsoort, net als overigens de meeste andere koolsoorten, een gezonde groente.
Voor diegenen die het zich afvragen, de kool komt van oorsprong iederdaad uit het noorden van China, en lijkt meer op savooijekool als op de andere koolsoorten.
Chinese kool koken
Chinese kool koken, een wat vreemde groente, maar wel er lekker knapperig.
Ingredients
- 1 Chinese kool
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 eetlepels olijfolie
- Zout en peper naar smaak
- Optioneel: een snufje chilivlokken voor wat pittigheid
Instructions
- Snij de Chinese kool in grove stukken. Was de kool grondig onder stromend water om eventueel vuil te verwijderen.
- Verhit de olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur.
- Voeg de fijngehakte knoflook toe aan de pan en bak deze kort tot hij geurig is. Pas op dat de knoflook niet verbrandt.
- Voeg de gesneden Chinese kool toe aan de pan en roer goed om de kool te bedekken met de olie en knoflook.
- Voeg een snufje zout, peper en optioneel wat chilivlokken toe voor extra smaak.
- Voeg ongeveer een kopje water toe aan de pan, zodat de Chinese kool kan stomen en zacht kan worden tijdens het koken.
- Dek de pan af met een deksel en laat de kool sudderen op laag vuur gedurende 8 tot 10 minuten, of tot de kool zacht is geworden maar nog steeds een beetje knapperig is. Roer af en toe om ervoor te zorgen dat de kool gelijkmatig gaar wordt.
- Proef de Chinese kool en voeg indien nodig meer zout en peper toe.
- Haal de pan van het vuur en serveer de gekookte Chinese kool warm als bijgerecht of als onderdeel van een grotere maaltijd.
Nutrition Information
Yield 4 Serving Size 200 - 250 gramAmount Per ServingCalories 19Cholesterol 0mgCarbohydrates 2,5gFiber 2,8gProtein 1g
Chinese kool kopen
Chinese kool staat bekend als een frisse en mild smakende koolsoort. Het is waarschijnlijk ook de enige koolsoort die vaak in twee varianten wordt verkocht.
Nee niet in twee smaken of twee kleuren, maar in grotere en kleinere kolen. En dat is voor kleine gezinnen natuurlijk wel erg prettig, want dan hoef je niet een grote kool te kopen waar je weken mee kunt doen.
Hoewel deze koolsoort best wel lang bewaart kan worden.
Die kleine kolen zijn ook handig als je de koolsoort rauw wilt bereiden in bijvoorbeeld een salade.
Dat deze kool lang bewaard kan worden is aan de ene kant best wel fijn, aan de andere kant ook weer een nadeel.
Helaas zien je bij de supermarkt soms Chinese kool liggen waarvan de buitenste bladeren allang niet meer knapperig zijn, en die een beetje aan de kool hangen.
Dat is dan een supermarkt waar het groente en fruit niet vaker op de dag even bekeken wordt, en waar de ietwat verlepte bladeren van de kool gehaald worden.
Bij de groenteboer zou dat niet gebeuren. Het is namelijk heel simpel. Haal deze buitenste bladeren van de kool, en de kool is weer zoals het zou moeten. Lekker fris en knapperig.
En dat is dan ook meteen een tip voor als je wat kool overhebt. Simpel de buitenste bladeren eraf halen. Als je een konijn hebt is deze je dankbaar.
We moeten er wel bij vermelden dat over het algemeen de Chinese kool die bij ons verkocht wordt, en goed uitziet.
Dan nog even over de voorgesneden kool uit de koeling in de supermarkt. We zijn normaal gesproken niet gek op voorgesneden groente, maar bij kool in het algemeen is dat een andere verhaal. Gesneden kol kun je dagen goed houden in de koelkast, en voorgesneden is natuurlijk handig als je haast hebt, of geen zin om de kool te snijden.
Haal bij thuiskomst de gesneden kool wel uit de plastic verpakking en doe het in een bakje. Wel in de koelkast zetten vanzelfsprekend.
Moet je de Chinese kool snijden, mag je overigens zelf bepalen hoe je dat doet. Er is geen enkel voorschrift, het mag allemaal.
In reepjes snijden of een blokje, in de lengte of in de breedte snijden.
Wel vinden de meeste de ietwat dikkere witte stukken in de bladeren, niet echt lekker. Velen snijden deze eruit, maar je kunt de witte stukken, zeg maar de dikke stukken uit de nerf van het blad, ook gewoon wat kleiner snijden en gebruiken.
Nog even dit, we schreven al over de bewaarperiode, verse Chinese kool kun je een week in de koelkast bewaren. Daarbij hoef je de kool niet ineens te eten. Je kunt bijvoorbeeld de helft gebruiken, en bij de andere helft dek je het snijvlak af met vershoudfolie.
Gesneden kool kun je nog tot drie dagen bewaren, en wil je de kool invriezen dan blijft hij 12 maanden houdbaar. Wel even blancheren voordat je de kool invriest.
Chinese kool schoonmaken
Eventueel haal je de buitenste bladeren van de kool als de bladeren vies of ietwat verlept zijn.
Dan kun je of de kool ineens vanaf het uiteinde van de bladeren richtig het wortelstuk aan reepjes snijden, zonder de bladeren los te snijden.
Je kunt ook eerst de bladeren los snijden en vervolgens de bladeren in reepjes snijden of in blokjes snijden.
Hoe je het ook doet, wel na het snijden goed wassen.
Wil je liever de dikke witte nerf eruit halen, dan moet je eerst de bladeren van de kool halen, en bij ieder blad de witte nerf er met een scherp mesje uitsnijden.
Bereiden
We gaan bij alle bereidingsmethoden ervan uit dat de Chinese kool is gesneden en is gewassen.
Smoren en stoven
Bij deze methode laat je de kool eigenlijk in weinig water garen. De bereidingstijd bedraagt voor chinese kool ongeveer 10 tot 15 minuten.
Zelf vinden we hier niet echt een verschil ten opzichte van koken, alleen de tijd die je nodig hebt is wat langer.
Wokken of roerbakken
Chinese kool kun je goed wokken en roerbakken. Daarbij mag wel vermeld worden dat het resultaat beter is als je de groente in reepjes hebt gesneden.
Dat ligt er dan aan dat reepjes doorgaans smaller zijn dan de stukken waarin de meesten de kool snijden.
Zou je de kool in kleinere stukken snijden is het resultaat hetzelfde.
Een bekend gerecht bij ons uit de familie is de kool in reepjes snijden, en dan met wat olie roerbakken.
Verder doen we alleen een gesnipperd uitje erbij, en één of twee zakjes mix voor nasi. Dat wil zeggen de kruidenmix.
Stamppot
Stamppot zuurkool is een stamppot waarbij verse zuurkool gebruikt wordt dat van reepjes witte kool gemaakt is.
Enerzijds, als je de zuurkool helemaal zelf maakt, kun je zuurkool ook van Chinese kool maken, anderzijds kun je de zuurkool vervangen door verse reepjes Chinese kool.
De bereiding is verder exact hetzelfde.
Salade maken
Verse Chinese kool kun je rauw in verschillende salades gebruiken, Eventueel kun je de kool eerst koken, zodat de koolsoort wat zachter is in de salade.
Andere bereidingsmethoden
Natuurlijk kun je deze koolsoort ook in een ovenschotel verwerken, er zijn diverse recepten voor verschillende ovenschotels.
Wat vroeger overigens een maaltijd voor armelui was, is de laatste tijd weer populairder aan het worden, en er zijn ook nieuwe recepten voor Chinese koolsoep.
Tips en tricks
- Chinese kool slinkt meer tijdens koken als de meeste andere koolsoorten. Hou daar rekening mee met de benodigde hoeveelheid. Voor koken of stamppot heb je ongeveer 25 gram verse kool nodig, voor rauw eten ongeveer 125 gram per persoon.
- Soms zie je bij de groenteboer ook de nieuwere rode Chinese kool. Wat uiterlijk betreft lijkt het wat op radicchio, maar de smaak is onmiskenbaar Chinese kool.