Site Overlay
Andijvie bereiden

Andijvie koken en anders bereiden

Andijvie koken is het klaarmaken op verschillende manieren van een zeer afwisselende groente. Misschien zelfs wel de meeste afwisselingsrijke groente die Nederland te bieden heeft, want daar komt goede andijvie natuurlijk vandaan.

Waar zullen we beginnen? Natuurlijk met stamppot rauwe andijvie, ook wel stimpstamp genoemd. De enige stamppot in ons land waar de groente ongekookt doorheen gaat.

Maar dat is niet het enige dat je met rauwe andijvie kunt maken, want al die gerechten waar je sla door doet, of ijsbergsla over andere soorten sla, kun je ook met andijvie maken.

Andijvie wordt regelmatig gebruikt in smoothie of andere gezonde drankje, je kunt het koken, bakken, smoren, stoven, wokken, en stomen. Voor diegenen die het lekker lijkt, zijn er ook diverse ovengerechten met de groente, en er zijn zelfs recepten voor andijviesoep.

Er zijn zoveel gerechten met deze groente dat je voorlopig nog wel wat te eten hebt als je iedere dag andijvie zou willen eten. Maar dat is natuurlijk iets teveel van het goede.

Andijvie koken

Andijvie koken

Yield: 4
Voorbereiding: 15 minutes
Kooktijd: 5 minutes
Total Time: 20 minutes

Naast stamppot rauwe andijvie is andijvie koken de meest gebruikte bereidingsmethode.

Lekker met gekookte aardappelen en een papje, zoals dat vroeger vaak de bereidingsmethode was.

Ingredients

  • 1,2 kilo andijvie (1 grote of 2 kleine kroppen)
  • 1 theelepel zout
  • 1/4 theelepel zwarte peper
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1/2 citroen, het sap (optioneel)

Instructions

    1. Begin met het schoonmaken van de andijvie. Snijd de uiteinden af en spoel grondig af om eventuele aarde of vuil te verwijderen.
    2. Scheur de andijvie in grove stukken.
    3. Breng een grote pan met water aan de kook. Voeg een beetje zout toe aan het water.
    4. Zodra het water kookt, voeg je de andijvie toe. Kook de andijvie ongeveer 5 minuten, of tot het naar wens gaar is. Sommige mensen geven de voorkeur aan een iets knapperige textuur, anderen aan een zachtere.
    5. Terwijl de andijvie kookt, verwarm je de olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de gehakte knoflook toe en bak deze tot het goudbruin en geurig is, maar niet verbrand.
    6. Als de andijvie klaar is, giet je deze af in een vergiet. Zorg ervoor dat al het overtollige water is afgetapt.
    7. Voeg de gekookte andijvie toe aan de koekenpan met de knoflook en olie. Roer goed zodat de andijvie bedekt is met de olie en knoflook. Breng op smaak met zout en peper.
    8. (Optioneel) Knijp wat citroensap over de andijvie vlak voor het serveren. Dit geeft het een frisse en levendige smaak.
Nutrition Information
Yield 4 Serving Size 150 Gram
Amount Per ServingCalories 15Total Fat 0,4gSaturated Fat 0,1gCarbohydrates 1,6gFiber 1,2gSugar 1,1gProtein 1g

Andijvie kopen

Andijvie is een groente waar je even op moet letten bij het kopen. Natuurlijk de versheid want deze groente moet toch nog wel knapperig zijn als je het koopt en gaat bereiden, maar er is nog iets.

Misschien weet niet iedereen dit, maar andijvie hoort drie kleuren groen te zijn. De buitenkant van de buitenste bladeren moeten het donkerste groen zijn. Dat is nog steeds lichtgroen, maar het donkerste.

De binnenkant van het hart, dus daar waar de bladeren bij elkaar komen in de struik, moet geelgroen zijn, en dat zie je eigenlijk pas als je de krop plat legt.

De bladeren daartussen moet lichtgroen zijn, zeg maar net tussen de andere twee kleuren in.

Als dat klopt bij een krop andijvie, dan kun je spreken van verse groente.

Meestal is het hart al lichtgroen, maar niet gelig meer. De andijvie heeft of te lang op het veld gestaan, of begint al wat ouder te worden.

Zeker als je de andijvie wilt gebruiken voor stamppot, of als sla wilt gebruiken, moet je dus een krop kopen waar de bladeren in het hart geelgroen zijn. Gebruik je de groente rauw, dan let je op de kleur van het hart.

Ga je de groente koken of wokken, dan is de kleur verder niet van belang, het wordt immers toch simpel verhit.

De groente is natuurlijk een groente die van de volle bodem hoort te komen, maar tegenwoordig kun je ook andijvie uit de kas kopen. Een voordeel daarvan is dat de groente het hele jaar door verkrijgbaar is, zowel in de zomer als in de winter.

Er zijn overigens twee soorten andijvie, krulandijvie en heelbladige andijvie. Deze laatste is het meest gebruikt, de krulandijvie wordt meestal niet voor stamppot of koken gebruikt, hoewel dat wel kan.

We moeten het nog wel even over de voorgesneden andijvie uit de supermarkt hebben. Handig natuurlijk als je haast hebt, maar ook veel sneller bedorven. Vaak wordt zo dichte plastic zak met de groente in de koelkast gelegd, en soms is het triest hoe de andijvie in zo’n verpakking eruit ziet.

Deze groente kan er niet tegen als het in een dichte plastic verpakking in de koelkast magen liggen wachten tot het gegeten wordt.

Koop deze gezonde groente gewoon in een krop, net zo als je met sla zou moeten doen. De groente blijft langer vers, en al dat gezonds dat er in zit, blijft er ook langer in zitten.

Bewaren doe je de krop overigens in de koelkast, met de snijkant, daar waar de wortel was, zoveel mogelijk naar beneden.

Natuurlijk niet in een afgesloten plastic zak bewaren. De krop blijft dan ongeveer twee dagen goed. Je kunt de groente ook erg goed langer houdbaar maken in de vriezer,

Andijvie schoonmaken

Andijvie, behalve dan de voorgesneden soort, moet je eerst van buiten bekijken. Zitten er bladeren aan die minder mooi zijn, verwijder deze dan.

Deze bladeren zitten meestal aan de buitenkant.

Bekijk dan het hart. Of het mooi geelgroen is, en of er geen kleine slakjes te vinden zijn. Dat komt bij andijvie van de volle grond nog wel eens voor.

Dan pak je de krop met één hand samen, zodat alle buitenste bladeren samen zijn gepakt in die ene hand. Dat snij je van de buitenkant steeds een stukje van 1,5 tot 2,5 centimeter in stukjes, en zo werk je langzaam naar het hart toe.

Je kunt de hele kroop zo snijden, behalve het stuk vaan de wortel heeft gezeten. Dat kun je weggooien.

Dan moet de groente nog grondig gewassen worden, ook weer om zand, slakjes en andere beestjes te verwijderen.

Bereiden

We gaan bij alle bereidingsmethoden ervan uit dat de andijvie is gesneden en is gewassen.

Wokken of roerbakken

Bak of wok de gesneden groente in kleine porties, zodat er niet teveel vocht ui de groente verdwijnt, eventueel mnet andere ingrediënten. De baktijd of woktijd bedraagt ongeveer 5 tot 8 minuten.

Smoren en stoven

Bij deze methode voeg je minder water toe en laat je de groente in het eigen vocht garen. De bereidingstijd bedraagt voor andijvie ongeveer 15 minuten.

Stamppot rauwe andijvie

Eén van de meest geliefde stamppotten naast boerenkool en zuurkool.

1¼ Kilo Kruimige aardappelen
250 Gram Spekreepjes
100 Milliliter Halfvolle melk
25 Gram Roomboter
500 Gram Verse andijvie
2 Eetlepels Crème fraîche
Olijfolie
Zout en peper

  1. De aardappelen schillen en in even grote stukken snijden. Wassen en in een pan met water aan de kook brengen. 20 Minuten laten koken.
  2. Ondertussen de spekjes bakken in weinig olie zodat het spek krokant en bruin wordt.
  3. Aardappelen afgieten en terug doen in de pan.
  4. Met melk en roomboter een smeuïge puree maken van de aardappelen.
  5. Dan de rauwe gesneden andijvie toevoegen, samen met de crème fraîche, en zout en peper. Doe ook de spekjes erbij en wat van de olie waarin het spek gebakken is.
  6. Goed door elkaar mengen en opdienen.

Salade maken

Zoals we al eerder schreven kun je andijvie gebruiken als een soort sla, en dus kun je er diverse salades mee maken.

Tips en tricks

  1. Hou er rekening mee dat bij de meeste bereidingsmethoden de groente behoorlijk slinkt. Alleen als het rauw gebruik wordt in een salade of in stamppot, valt het slink juist weer mee.
  2. Een keertje gekookte of gewokte andijvie opwarmen kan geen kwaad, maar doe dat niet iedere keer. De groente bevat nitraten die door het opwarmen omgezet kunnen worden in schadelijke nitraten. Een keer is dus niet erg, vaker kan schadelijk zijn.
  3. Heb je een beetje verlepte krop andijvie in de koelkast, doe dan wat ijs in een kom en doe er water bij. Doe de krop andijvie met de wortel kant naar beneden in de bak met ijs en water. Laat dit zo 30 tot 60 minuten staan. De krop is weer mooier geworden.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.

Skip to Recipe