Site Overlay
Courgette bereiden

Courgette koken en anders bereiden

Courgette koken is het bereiden van een groente die de meeste mensen wel kennen van gevulde courgettes, een gerecht waarbij de groente uitgehold en gevuld wordt.

Dat kan natuurlijk erg lekker zijn, maar voor de rest wordt de groente niet het veel gebruikt, want de meesten vinden het een beetje bitter smaken.

De groente is familie van de komkommer, maar een stuk minder vochtig. Maar wel net zo gezond, maar dat is natuurlijk bij de meeste groente het geval.

Courgettes kun je in allerlei vormen en maten gebruiken, hoewel vaak alleen de langwerpige vorm in de winkels verkocht wordt, en vaak ook alleen de groente variant.

Je kunt ze in allerlei verschillende vormen gebruiken, groot en klein, en ook in verschillende kleuren. De groene langwerpige courgette is het meest gebruikt, maar dat komt omdat deze soort vaak te koop is, en de andere soorten en kleuren nagenoeg niet te koop worden aangeboden.

Wil je dus wat anders dan zit er niets anders op dat het zelf te gaan kweken, of regelmatig bij de gespecialiseerde winkel voorbij gaan om te kijken of ze andere soorten hebben. Dit zijn dan vaak natuurwinkels en de betere groenteboer.

Courgette koken

Courgette koken

Yield: 4
Voorbereiding: 15 minutes
Kooktijd: 7 minutes
Total Time: 22 minutes

Courgette koken doe je door de groente in blokjes of reepjes te snijden.

Vaak wordt de groente niet apart gekookt, hoewel je courgette net zo kun koken als bijvoorbeeld bloemkool of boontjes.

Ingredients

 • 4 Courgettes
 • Water

Instructions

  1. Was de courgette en snij de groente in blokjes
  2. Doe de blokjes in weinig water en breng dit aan de kook.
  3. Kook de groente in 4 tot 8 minuten.

Notes

Vaker wordt het in een saus gekookt, bijvoorbeeld een saus voor de pasta. Dan voeg je de blokjes toe aan deze saus, en kookt de blokjes ook 4 tot 8 minuten. Eventueel kan de groente gekookt worden voordat je het aan de saus toevoegt.

Nutrition Information
Yield 4 Serving Size 200 Gram
Amount Per ServingCalories 27Cholesterol 0mgCarbohydrates 4,5gFiber 1,1gSugar 4,5gProtein 1,8g

Courgette kopen

Voor alle soorten en kleuren courgette zal hetzelfde gelden als voor bijvoorbeeld meloen en pompoen, hoewel de schil van de courgette vaak ietwat zachter is.

De vruchten moeten schoon zijn, mogen niet al te veel plekjes hebben, en moeten vooral vast aanvoelen.

Grote deuken in de schil zijn niet goed, en natuurlijk rottende plekken al helemaal niet.

Verder moet de groente droog zijn. Wat soms gedaan wordt is het even bespuiten met een plantenspuit. Dan ziet de groente er weer vers is.

Verse courgette moet niet nat zijn, maar vers. Zie je dat deze groente in de supermarkt of bij een groenteboer nat is, zeg maar duidelijk besproeid, koop dan niets en loop weg.

Ga naar een andere supermarkt of groenteboer en koop daar je courgette.

Verse courgette kun je het beste buiten de koelkast bewaren, maar zoveel mogelijk wel op een koele en donkere plek. De groente blijft dan 5 dagen tot een week goed.

De groente kun je overigens ook prima invrioezen, maar dan in blokjes, plakjes, of reepjes gesneden. In de vriezer lijft het 9 tot 12 maanden goed.

Courgette schoonmaken

Het ligt er natuurlijk aan waarvoor je de courgette wilt gebruiken, maar over het algemeen is het schoonmaken simpel.

Laten we eerst eens kijken naar de gevulde variant. Eerst wassen we de groente, vanzelfsprekend. Vaak wordt het kroontje, dat is de plek aan de vrucht waar het vast gezeten heeft aan de plant, eraan gelaten. Hoewel het niet lekker is om dit te eten.

Bij gevulde courgettes kun je zelf bepalen of je dit wilt verwijderen, of niet. Daarna snij je de groente in de lengte doormidden. Met een lepel haal het het vruchtevlees en de pitjes eruit, en daarna kan de courgette weer gevuld worden met de vulling.

Het vruchtvlees en de pitjes, die vaak nog erg smal zijn, kun je door de vulling mengen. Maar dat hoeft natuurlijk niet, je kunt het in ieder geval gewoon eten, al dan niet rauw.

De andere bereidingsmethoden zijn eigenlijk simpel. De courgettes wassen, en in blokjes, plakken, of reepjes snijden. Zowel de schil als het vruchtvlees en de pitjes. Blokjes en reepjes niet te dik snijden, maar ook niet te klein. Plakken kunnen variëren tussen een centimeter en twee centimeter in dikte.

Wil je de groente op de grill of barbecue bakken, dan snijden we de groente in plakken, die we dan in de lengte snijden.

Je ziet ook dat we nergens de schil van de groente halen. Dit kan wel, als je het wilt, maar normaliter wordt alles vand courgette gegeten, behalve het kroontje.

Bereiden

We gaan bij alle bereidingsmethoden ervan uit dat de courgette gewassen is, en op de juiste manier gesneden is.

Roosteren, grillen, of op de barbecue

Snij de groente in plakken of in langwerpige plakken van ongeveer een centimeter dikte.

Bij roosteren leg je de plakken in een ondiepe ovenschaal, die je vooraf met wat olijfolie hebt ingevet. Verwarm de oven voor op 180 graden.

Bestrijk ook de plakken met wat olijfolie, en bestrooi de plakken met wat zeezout en zwarte peper. De groente rooster je in ongeveer 10 minuten gaar.

Op de grill of barbecue ga je ongeveer hetzelfde te werk, alleen leg je de plakken op de grill of in de grillpan, of op de barbecue. Hier heeft de groente maar 5 tot 10 minuten nodig.

Wokken of roerbakken

Als je deze groente wilt wokken of roerbakken kun je de groente in blokjes of in reepjes snijden. Snij het niet te groot, maar ook niet te klein. Grotere stukken hebben langer nodig, kleine stukken zullen verbranden.

En denk erom dat er veel vocht vrij kan komen.

Gevulde courgette

Gevulde courgette is populair, en vaak ook lekker. Er zijn veel verschillende recepten te vinden, zodat er voor iedereen wel een lekkere versie is.

De meest gebruikte vulling is toch wel met gehakt.

 1. Snij twee grote courgettes in de lengte doormidden, en haal met een lepel het vruchtvlees eruit.
 2. Maak twee kleine uien schoon, snipper deze, en fruit het. Voeg twee schoon gemaakte en gesnipperde teentjes knoflook toe.
 3. Snij het vruchtvlees in stukjes en voeg dit toe, laat het even meebakken.
 4. Voeg het gehakt toe en bak dit rul. Breng het mengsel op smaak met peper en zout.
 5. Verwarm de oven voor op 180 graden.
 6. Vul de halve courgettes met het mengsel, een ovenschaal invetten, en leg de groente hierin.
 7. Doe wat geraspte kaas over de gevulde courgettes, en bak deze in 15 tot 20 minuten in de oven.

Courgettesoep

Net zo als pompoen en komkommer, kun je ook prima een lekkere soep maken van courgettes.

Daar zijn diverse soeprecepten voor, maar vaak wel recepten voor in de zomer.

Salade maken

Courgette kun je rauw of gekookt in verschillende salade verwerken, maar de gekookte versie is lekkerder in salades.

Je kunt de groente voor salades ook schaven of in allerlei vormen schaven. Dat maakt een salade door de vormen natuurlijk alleen maar aantrekkelijker.

Iets wat ook eetbaar is en er leuk uitziet. Je kunt de bloemen van de courgette als deze vers zijn, ook goed verwerken als decoratie op de salade.

Andere bereidingsmethoden

In plaats van wokken en roerbakken kun je stukjes of reepjes courgette ook op een hoog vuur bakken, in weinig olie. Het heeft maar enkele minuten nodig.

Vanzelfsprekend kun je wat ver gesneden kruiden erdoor mengen tijdens het bakken.

Tips en tricks

 1. Courgette groeit vaak, althans de langwerpige versie, in een bocht. Als je gevulde courgette maakt moet je daar bij het snijden op letten. Leg de groente inclusief bocht plat neer, en snij dan in de lengte doormidden. Bij beide helften wijst de bocht nu een andere kant op als je de vrucht met de open kant naar beneden plat neer legt.
 2. Kies bij voorkeur kleinere exemplaren uit als je deze groente wilt kopen. Kleinere exemplaren hebben doorgaans meer smaak.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.

Skip to Recipe