Site Overlay
Groente op de barbecue

Groenten op de barbecue zijn heerlijk

Het is weer het seizoen om de barbecue aan te steken. Buiten eten met het gezin of een paar vrienden is lekker en gezellig. Inmiddels zijn er ontelbare recepten te vinden en dat is soms lastig om te kiezen. Wat ga ik op de grill klaarmaken zonder in herhalingen te vallen? Of er nu vlees, vis of vegetarisch wordt gebarbecued, het woord eenvoudig is vaak de sleutel tot succes. Gecompliceerde gerechten met veel verschillende ingrediënten hebben voorbereiding en een goed ingerichte keuken nodig. Een heerlijk barbecuemenu bedenken is niet moeilijk. Alleen kan een beetje inspiratie altijd helpen. Denk maar eens aan een thema barbecue. Een Griekse of een Spaanse barbecue smaken ieder toch weer anders.

Groenten zijn niet duur

Aubergine, courgette, paprika, wortelen, knolselderij, prei, maïskolf, zoete aardappel en bijvoorbeeld uien zijn fantastische groenten voor op de barbecue. Deze zijn ook nog eens niet duur en de mogelijkheden zijn ongekend. Veel groenten kunnen garen op de barbecue en worden natuurlijk nog lekkerder met kruiden of sauzen gemaakt met kruiden. Sauzen kunnen gemaakt worden met boter, olie of yoghurt. Het voordeel van yoghurt is dat de laag yoghurt de groente bedekt waardoor deze nog minder snel verbrand. Bijvoorbeeld bloemkool in een kerrie-yoghurt jasje gaat perfect op de grill. Wortelen besmeren met tijmboter is ook een aanrader. Online zijn er veel mooie foto’s te vinden waar altijd wel een goed idee tussen zit.

Verdeel het vuur in de barbecue

Wanneer er met kolen, briketten of hout wordt gebarbecued is het handig om het vuur in de barbecue in tweeën te verdelen. Wanneer de gloeiende kooltjes naar één kant zijn geschoven ontstaat er in de andere helft een koeler gedeelte. Groenten kunnen zeer snel verbranden op de grill. Het verbranden kan heel eenvoudig worden voorkomen door de groenten naar het koelere gedeelte op het rooster te verplaatsen. Zolang de groenten niet boven het directe vuur liggen worden ze toch gaar en verbranden niet. Sommige barbecues hebben nog een apart rooster waarop eten kan worden gelegd wat klaar is, maar niet iedere barbecue is even groot.

Groente grill tips

Soms is het handig om de stevigere groenten van te voren even te koken. Op die manier heb je een beetgaar krokant resultaat van de barbecue. Ook is het mogelijk om verschillende groenten in een stuk zilverfolie te vouwen met wat kruiden olie, bouillon of een scheut wijn erin. Een gietijzeren pannetje met een deksel is natuurlijk beter voor het milieu in plaats van het zilverfolie. Gietijzer is perfect om te gebruiken op een barbecue. Wanneer dit op de barbecue wordt gezet ontstaat er een klein stoofpotje van heerlijke gare groenten. Wanneer de groenten los op de barbecue zijn gelegd is het belangrijk om erbij te blijven staan en op te blijven letten voordat er iets verband. Groenten van de barbecue zijn verrukkelijk en gezond. Het is teveel om op te noemen en wereldwijd valt er veel inspiratie te vinden om iets te doen met al die prachtige groenten.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.