Site Overlay
Hazelnoten bereiden

Hazelnoten roosteren en bereiden

Hazelnoten roosteren, want deze noten worden echt niet alleen in de hazelnootpasta gebruikt, wat overigens wel erg lekker kan zijn op brood of tussen twee koekjes.

De noten kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden in dessert, cake, of natuurlijk in of op een taart. En je kunt de noten natuurlijk ook zo als gezonde snack eten.

Want hazelnoten zijn erg gezond, alleen lastig dat je eerst de schaal nog moet kraken. Tenminste als je zelf een boom in de tuin hebt, of de noten in de vrije natuur gaat zoeken. Hazelnootbomen zijn immers overal te vinden.

Als het zelf rapen geen optie is, dan kun je de noten natuurlijk in schaal kopen, of hazelnoten zonder schaal Bij deze laatste soort is het vliesje er meestal al vanaf gehaald.

Want een hazelnoot die uit de schaal gehaald is, heeft nog een vliesje om de noot zitten. Dit vliesje hoef je er niet af te halen als je de noot zo wilt eten, maar voor bijvoorbeeld bakken of desserts raden we toch aan dit vliesje te verwijderen.

Het vliesje, dat overigens bruin is, smaakt soms wat bitter. Zonder het vliesje heeft de noot een veel prettigere smaak.

Hazelnoten roosteren

Hazelnoten roosteren

Yield: 4
Voorbereiding: 10 minutes
Kooktijd: 8 minutes
Total Time: 18 minutes

Hazelnoten roosteren kun je zien als een soort veredeling van de noten. Na het roosteren kun je de noten gebruiken om te bakken, maar ook toevoegen aan de muesli of een ander ontbijt.

Je hebt wel rauwe hazelnoten zonder schaal nodig, eventueel zonder vliesje maar dat maakt verder niets uit.

Ingredients

 • 250 gram (gepelde) hazelnoten

Instructions

 1. Bedek een bakplaat met bakpapier.
 2. De oven voor verwarmen op 175 graden.
 3. Verdeel 10 tot 250 gram noten over het bakpapier. De noten moeten in één laag liggen.
 4. Doe de bakplaat in de oven en laat de hazelnoten 4 minuten roosteren.
 5. Nu draaien we alle noten om, en laten de hazelnoten nogmaals 4 minuten roosteren.
 6. Doe de noten in een schaal om de noten te laten afkoelen.
Nutrition Information
Yield 4 Serving Size 50 gram
Amount Per ServingCalories 667Total Fat 62,5gSaturated Fat 4,2gCholesterol 0mgSodium 2mgCarbohydrates 10,6gFiber 7,5gSugar 8,5gProtein 14,2g

Hazelnoten kopen

Vooraf moet je eerst bepalen wat voor soort hazelnoten je wilt kopen. In schaal of zonder schaal.

Dit laatste is natuurlijk een stuk makkelijker, maar zonder schaal zijn de noten veelal ook duurder. Wil je de noten zonder schaal moiet je verder nog bepalen of je met of zonder vliesje wilt kopen.

Ga je de noten verder verwerken, dan raden we je aan de witte nazelnoten te kopen, dus zonder vliesje. We raden zowiezo aan om de noten zonder vliesje te gebruiken als je de noten bijvoorbeeld in ijs, vla, of ermee wilt bakken.

Koop je de noten in schaal, dan kun je vrij weinig aan de buitenkant zien. Soms komt het voor dat een noot leeg is, maar dat hoef je niet aan de buitenkant te kunnen zien.

Heel soms zit er een klein gaatje in de schaal. Als dat het geval is de noot opgegeten door het insect dan dit gaatje heeft gemaakt.

Je kunt even kijken of er veel noten met een gaatje zijn, maar vaak zijn deze er al uitgehaald. Dit is overigens wel iets waar je op moet letten als je zelf hazelnoten wilt rapen.

Koop je noten zonder schaal, dan kun je aan de buitenkant alleen zien of de noten heel zijn, meer zie je er ook niet aan.

Soms, maar dan bedoelen we heel soms, komt het voor dat de noten te oud zijn en gewoon niet meer smaken. Dat kun je natuurlijk niet aan de buitenkant zien, maar je kunt wel opletten op de datum op de verpakking.

Bij noten in de schaal kun je dit meestal wel zien. Zolang de buitenklant mooi en glanzend bruinrood is, zijn de noten goed. Wordt de kleur wat valer of wat grijzer, dan is er sprake van oude noten.

Hazelnoten schoonmaken

Hazelnoten zonder vliesje en zonder schaal hoef je vanzelfsprekend niet schoon te maken.

Hazelnoten met schaal wel, die moeten eerst gekraakt worden. Dit kun je doen met een notenkraker, hamer, of sommigen kunnen het zelfs met de handen.

Als je de noten kraakt heb je een hazelnoot met vliesje of velletje.

De noot kan gewoon gegeten worden, maar bijvoorbeeld om te bakken kun je dit velletje of vliesje beter verwijderen.

Het vliesje kun je op twee manieren verwijderen.

De theedoekmethode
Rooster de noten gedurende ongeveer 10 minuten, verder op deze pagina kun je lezen hoe dit moet.
Pak een schone en droge theedoek, en leg hierin de hazelnoten als deze nog warm zijn. Wikkel de theedoek om de noten en laat het 10 minuten liggen.
Wrijf nu met twee handen over de noten in de theedoek. Dus even goed de noten wrijven tussen beide handen.
Je hebt nu een erg vieze theedoek, en het vliesje is grotendeels van de hazelnoten.

Blancheren
Doe in een ruime pan 250 milliliter water, en voeg twee eetlepels baking soda toe.
Breng dit aan de kook en doe er dan 100 gram hazelnoten in.
Laat het 5 minuten staan, en doe de noten daarna in ijswater in een schaal of pan.
Laat de noten 3 minuten staan, en je zult zien dat de meeste velletjes er nu zo afgehaald kunnen worden met je vingers en handen.

Deze laatste methode gaat beter, het nadeel is dan wel dat de noten geblancheerd zijn, en dus niet meer zo vast zijn. Ook de smaak veranderd iets. We raden dan ook aan om de theedoekmethode te gebruiken.

Bereiden

Hazelnoten worden het meest gebruikt in desserts en voor bakken, maar we zullen eerst laten weten hoe je de noten kunt roosteren.

Hazelnootvla

Een simpel recept voor een heerlijk en typisch Nederland nagerecht.

Ingrediënten

200 Gram Hazelnoten zonder vlies
750 Milliliter Water
8 Gedroogde Abrikozen
2 Theelepels Anijszaad
24 Gram Arrowroot, verkrijgbaar bij de betere supermarkt
2 Theelepel Vanille extract
4 Eetlepels Rijststroop

Bereiding

 1. Doe de abrikozen gedurende 60 minuten in een kom met water.
 2. Doe de hazelnoten, het water, het anijszaad, en de abrikozen in een keukenmachine of blender, en maal alles totdat een glad mengsel is ontstaan.
 3. Voeg het vanille-extract en de rijstsiroop toe, en doe het mengsel in een steelpan.
 4. Breng het tegen het kookpunt aan, dus nog niet laten koken.
 5. Doe de arrowroot in een kom en meng er een beetje water door, totdat het een papje is geworden. Dit voeg je aan de steelpan toe, maar wel blijven roeren.
 6. Nu kun je de vla in schaaltjes of mooie glazen doen om het af te laten koelen.
 7. Eventueel kun je het nog garneren met geklopte slagroom en bijvoorbeeld chocoladevlokken.

Hazelnootpasta zonder suiker

Natuurlijk kun je deze hazelnootpasta gewoon in de supermarkt kopen, maar het is ook leuk om het zelf een keer te maken. End e pasta uit de supermarkt zit natuurlijk vol met suiker, in ons recept wordt geen suiker toegevoegd.

Ingrediënten

150 Gram Rauwe maar wel gekraakte hazelnoten
1 Eetlepel Cacaopoeder

Bereiding

 1. Doe de hazelnoten in een keukenmachine en maal de noten totdat er een gladden en vloeibare massa is ontstaan. Dit duurt natuurlijk wel even.
 2. Voeg de cacao toe, maar wel blijven malen en mengen.

Salade maken

Verse geroosterde of ongeroosterde hazelnoten kun je gebruiken in welhaast iedere salade. Eventueel kun je de noten heel gebruiken, of in stukjes hakken.

Tips en tricks

 1. Hazelnoten, in de schaal of gekraakt, moet je nooit in de koelkast bewaren. Bewaar de noten droog en donker, dus bijvoorbeeld in de keukenkast.
 2. Door de noten te roosteren wordt de smaak wat versterkt. Als je gaat bakken nooit ongeroosterde noten gebruiken.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.

1 thoughts on “Hazelnoten roosteren en bereiden

Comments are closed.

Skip to Recipe