Site Overlay
Peultjes bereiden

Peultjes koken en anders bereiden

Peultjes koken, of wokken. Een heerlijke jonge en knapperige groente, die vers slechts kort in het voorjaar en de vroege zomer beschikbaar is.

De groente, die familie is van de erwt, wordt vroeg geoogst en gegeten, omdat de peulen dan nog sappig en mals zijn, en natuurlijk omdat de knapperigheid dan nog in de peulen zit.

Als de peultjes al wat ouder zijn, vooral aan het einde van het seizoen, zie je kleine doperwtjes zitten in de peulen. Zou je de peultjes laten groeien, komen er als het ware erwten uit. Die je dan vanzelfsprekend nog wel moet doppen.

De groente wordt nog steeds vaak gezien als een luxe groente, en dat komt vanzelfsprekend vooral omdat de groente vaak wat duurder is.

Een groente die er ook op lijkt, zijn de sugar snap. Bij deze groente, ook weer familie van de erwt, wordt ook de erwt in de peul gegeten. Ook een knapperige groente maar met een geheel andere smaak, zoals de naam eigenlijk al aangeeft.

Vooraf nog wel even een waarschuwing. Deze groente kan niet rauw gegeten worden, en moet dus vooraf gekookt of gebakken worden. De rauwe groente bevat namelijk lectine. Een stof die als je er veel van binnenkrijgt, dit problemen met de gezondheid kan veroorzaken.

Wil je de groente koken, stomen, roerbakken, of wokken, dan heb je ongeveer 300 gram per persoon nodig. In een salade volstaat 150 gram per persoon.

Peultjes koken

Peultjes koken

Yield: 4
Voorbereiding: 20 minutes
Kooktijd: 7 minutes
Total Time: 27 minutes

Peultjes koken is een makkelijke bereidingsmethode, waarbij je de peulen vanzelfsprekend wel eerst moet schoonmaken, zoals hierboven omschreven.

Ingredients

 • 1 Kilo Peultjes
 • Water
 • Eventueel klontje Boter

Instructions

 1. Doe wat water, maar niet teveel, in een pan.
 2. Voeg de schoon gemaakte peulen toe, en breng dit aan de kook.
 3. Kook de groente in 5 tot 7 minuten beetgaar. Dan afgieten, eventeel klontje boter erdoor, en serveren.
Nutrition Information
Yield 4 Serving Size 250 gram
Amount Per ServingCalories 47Total Fat 0,2gSaturated Fat 0gCholesterol 0mgSodium 5mgCarbohydrates 7,5gFiber 2,5gProtein 2,5g

Peultjes kopen

We schreven zonet al dat peultjes vooral knapperig moeten zijn, en dat is precies waarop je moet letten als je deze groente vers koopt.

De peulen moeten ook zacht groen zijn, zonder bruine of andere plekken. De peulen mogen ook absoluut niet slap zijn. Zijn ze toch slap dan zijn het peulen die al ouder zijn en lang bij kamertemperatuur zijn bewaard.

Het seizoen van deze groente loopt overigens van mei tot en met juli. De groente is in deze tijd nagenoeg bij alle supermarkten te kop, en ook bij alle groenteboeren.

Soms liggen er bij de groenteboer of de betere supermarkt ook buiten het Nederlandse hoogseizoen peultje in de winkel, maar die komen dan in ieder geval niet uit Nederland. De peultjes komen dan uit het buitenland, wat natuurlijk niet wil zeggen dat de groente van mindere kwaliteit zou zijn.

Kun je geen verse peultjes vinden, kijk dan eens in de diepvries bij de supermarkt. Daar zijn vaak ingevroren peultjes te koop en de kwaliteit is eigenlijk bijzonder goed.

Net als wanneer je zelf deze groente zou invriezen. Dat geeft ook meteen al aan dat invriezen een prima optie is om de groente langer houdbaar te maken, want peultjes kunnen ingevroren tot zes maanden bewaard worden.

De verse groente kun je beter dezelfde dag nog invriezen of klaarmaken, want peultjes kunnen in de koelkast slechts maximaal drie tot vier dagen bewaard worden.

Als je de groente dezelfde dag gebruikt, is de smaak beter, en de knapperigheid groter.

Peultjes schoonmaken

Veel mensen kijken daar nu juist tegenop, want de groente staat bekend als een groente waar het schoonmaken veel tijd kost.

In principe is dat echter helemaal niet waar. Je hoeft alleen aan beide kanten van de peul, daar waar de peul aan de plant heeft gezeten en de andere kant, een klein stukje van de peul te snijden.

Dat valt dus alweer mee. Het nadeel is natuurlijk wel dat er in 500 gram, of misschien wel meer, natuurlijk heel wat peultjes zitten waar je twee keer een klein stukje vanaf moet snijden.

Daarna moeten de peulen nog wel grondig gewassen worden.

Natuurlijk kan het bij het snijden nog wel voorkomen dat je aan beide kanten van de peulen ook de draad nog moet verwijderen. Als je peultjes hebben die wat draderig zijn, dan haal je dit draad meteen in één beweging weg als je een stukjes van het uiteinde weg wilt snijden. Datzelfde doe je ook aan de andere kant.

Maar, de moderne rassen peultjes zijn veelal draadvrij, dus de kan is groot dat je dit niet hoeft te doen.

Bereiden

De meest gebruikte bereidingsmethoden zijn toch wel het koken of het wokken c.q. roerbakken

Stomen

Stomen kan worden gezien als een soort koken. Het stomen doe je met minder water en heeft slechts 5 tot 7 minuten nodig. Dan zijn de peulen al beetgaar.

De smaak blijft bij het stomen wat beter behouden ten opzichte van het koken.

Peultjes wokken of roerbakken

Bij deze bereidingsmethode hoef je de peultjes niet voor te koken, maar kun je de schoon gemaakte groente direct in een pan wokken of roerbakken.

Door het wokken blijft de groente wat meer knapperig dan bij het koken, en je kunt de groente natuurlijk wokken met diverse soorten vlees en andere groenten.

De woktijd bedraagt slechts 3 tot 5 minuten als je de groente beetgaar wilt.

Stoven

Peultjes zijn ook uitermate geschikt om te gebruiken in een stoofschotel, alleen dan pas de groente toevoegen aan het einde van de stooftijd.

Want vlees moet vaak uren stoven. De peultjes dan pas de laatste 5 minuten laten mee stoven. Zo worden de peulen beetgaar.

Stoofschotel van varkensfricandeau met peultjes

Een heerlijk stoofpotje met knapperige peultjes.

Ingrediënten

300 Gram Peultjes
500 Gram Varkensfricandeau
1 Ui
1 Groene paprika
1 Venkelknol
250 Gram Champignons
75 Gram Boter
100 Gram Gerookte spekblokjes
1 Theelepel Gehakte Verse tijm
1 Blikje Tomatenpuree.
Zout

Bereiding

 1. De peultjes schoonmaken en twee minuten koken. Afgieten en afspoelen onder de koud kraan.
 2. De fricandeau in reepjes snijden.
 3. Ui schoonmaken en snipperen.
 4. De paprika schoonmaken en in smalle reepjes snijden.
 5. De venkel halveren en in ringen snijden.
 6. De champignons schoon borstelen en in partjes snijden.
 7. 25 Gram boter in een braadpan verhitten en hierin de fricandeau en het spek goudbruin bakken. Uit de pan nemen en apart houden.
 8. De rest van de boter verhitten en hierin ui, paprika, en venkel gedurende 3 minuten bakken.
 9. Tijm, tomatenpuree, zout naar smaak, de fricandeau, en het spek toevoegen.
 10. Met de deksel op de pan ongeveer 15 minuten laten stoven.
 11. De laatste 5 minuten doe je de peultjes erbij.

Salade maken

Zoals we zonet al schreven kun je peultjes nooit rauw gebruiken. Kook daarom de peultjkes kort gedurende 2 tot 3 minuten. Afspoelen onder de koude kraan. Af laten koelen en verwerk de groente dan in een salade.

Tips en tricks

 1. Laat peultjes niet te lang koken, want dan worden ze te zacht en papperig.
 2. Bij het koken mag je een snufje zout toevoegen, maar het hoeft niet. We gebruiken immers al veel te veel zout in ons eten.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.

1 thoughts on “Peultjes koken en anders bereiden

Comments are closed.

Skip to Recipe