Site Overlay
Hoe gezond is broccoli?

Hoe gezond is broccoli?

Hoe gezond is broccoli? Een groente die vol goede voedingsstoffen zit. De groente is rijk aan vezels, kalium, eiwitten, vitamine C, vitamine B6 en vitamine A. Deze bron van vitamines en mineralen kan ziektes, zoals obesitas, diabetes, kanker en hartziektes helpen te voorkomen.

Door verder te lezen kom je nog meer te weten over broccoli. Je leert welke voedingswaarde broccoli heeft en welke ziektes bestreden of voorkomen kunnen worden door broccoli te eten. Ook kom je te weten of je broccoli kunt eten tijdens het afvallen en of het het afvallen kan helpen bevorderen.

Waar komt broccoli vandaan?

Broccoli behoort tot de koolfamilie. De wilde kool groeide in het noorden en westen van de Mediterraanse kust en werd daar duizenden jaren geleden gedomesticeerd. Van deze gedomesticeerde kool werden weer andere koolsoorten voorgebracht, waaronder de broccoli.

Van origine komt de broccoli uit Italië waar de broccoli erg bekend was, maar het heeft vele jaren geduurd voordat de groente ook in andere landen werd gegeten. Pas in 1720 werd broccoli in Engeland geïntroduceerd, maar daar bleef de groente zo onbekend dat het de naam Italiaanse asperges kreeg.

Pas in 1922 kreeg broccoli meer bekendheid in de Verenigde Staten. Twee Italiaanse immigranten begonnen in Californië met het cultiveren van broccoli en dankzij de vele Italiaanse immigranten en reclame werd de broccoli een succes.

Sinds 1988 wordt ook in Europa broccoli gecultiveerd. De groente houdt van koel weer en doet het niet goed in hete zomers. Broccoli kan rauw gegeten worden, maar kan ook gebakken, gekookt of gestoomd worden.

Hoe gezond is broccoli?

Hieronder lees je meer over de gezondheidsvoordelen van broccoli.

Bescherming tegen kanker: broccoli heeft kanker bestrijdende eigenschappen, mede dankzij de stof sulforafaan. Van sulforafaan is bekend dat het het enzym HDAC bestrijdt. Dit enzym is betrokken bij de progressie van kankercellen.

Broccoli is ook rijk aan foliumzuur. Deze vitamine kan de kans op het krijgen van borstkanker doen afnemen. Daarnaast kan foliumzuur ook bescherming bieden tegen darm-, maag-, alvleesklier- en hals kanker.

Antioxidanten staan erom bekend dat zij de vrije radicalen die kanker kunnen veroorzaken in ons lichaam bestrijd. Broccoli is een bron van antioxidanten.

Gezonde botten: broccoli is een bron van vitamine K. Deze vitamine zorgt voor gezondere botten, doordat het helpt om calcium beter op te nemen. Naast vitamine K is broccoli tevens rijk aan calcium en calcium draagt ook bij aan gezonde botten.

Gezond hart: het eten van broccoli draagt bij aan sterke bloedvaten en een verlaagd cholesterol. De sulforafaan in broccoli werkt ontstekingsremmend en kan schade in de bloedvaten helpen voorkomen.

De vezels in broccoli kunnen de bloeddruk en cholesterol verlagen en de kans verkleinen op het krijgen van coronaire hartziektes. Daarnaast zorgt het vitamine B-complex om overvloedig homocysteïne te reguleren of verminderen. Homocysteïne kan de kans op het krijgen coronaire hartziektes vergroten.

Goede spijsvertering: de hoge hoeveelheid vezels in broccoli helpt je om de spijsvertering te bevorderen en een goed niveau aan bacteriën in de ingewanden te behouden. Uit onderzoek in 2009 van de Johns Hopkins-universiteit in Baltimore is gebleken dat de sulforafaan in broccoli helpt om ervoor te zorgen dat er niet te veel van de bacterie Helicobacter pylori (die ontstekingen in de maag kan veroorzaken) in de maag zit.

De voedingswaarde van broccoli

Een rauwe broccoli van 100 gram bevat de volgende voedingswaarde:

34 calorieën
6,6 gram koolhydraten
1,7 gram suiker
2,6 gram vezels
2,8 gram eiwitten

Broccoli bevat erg weinig calorieën en kan daarom goed gegeten worden als je wil afvallen. Vanwege de lage hoeveelheid calorieën kan je meer broccoli eten zonder dat je daar van aankomt. Ook de vezels in broccoli kunnen je helpen bij het afvallen. Ze zorgen eerder voor een vol gevoel en zorgen ervoor dat de spijsvertering langzamer gaat werken, waardoor je langer een vol gevoel houdt.

In broccoli zitten ook diverse micronutriënten die het afvallen kunnen ondersteunen. De fytonutriënten in broccoli kunnen helpen met het afbreken van vetten. Broccoli past in een gezond voedingspatroon en kan helpen het afvallen te bevorderen.

Conclusie

Broccoli is een groente vol gezonde eigenschappen:

  • De groente biedt bescherming tegen kanker
  • Zorgt voor gezonde botten
  • Zorgt voor een gezond hart
  • Draagt bij aan een goede spijsvertering

Door broccoli te eten krijg je veel vitamines en mineralen binnen die bijdragen aan een goede gezondheid. Sommige ziektes kunnen bestreden of voorkomen worden door broccoli te eten. Tijdens het afvallen is het prima om broccoli te eten.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.