Site Overlay
Olijven en hoe ze eetbaar maken.

Olijven en hoe ze eetbaar maken

Olijven en hoe ze eetbaar maken. Steeds meer mensen hebben thuis olijfbomen of olijfboompjes staan, waar natuurlijk ook steeds vaker vruchten aankomen. Menigeen zal al een keertje getracht hebben hoe een rauwe groene olijf smaakt, maar echt lekker zal dit niet geweest zijn.

Er zijn verschillende manieren om olijven te bewaren. Het maakt niet uit hoe, het gaat erom dat je het doet, want de vruchten blijven natuurlijk niet eeuwig goed in de koelkast, en invriezen is toch niet de beste optie..

De olijfboom wordt al in de Bijbel vermeld. Ook op Sicilië heeft de olijfboom altijd een belangrijke rol gespeeld, niet alleen economisch. Italië is de 3e plaats in de olijvenproductie wereldwijd, maar ook voor persoonlijk gebruik. Te beginnen met de olijftak, die iedereen met Pasen heiligt, uit de kerk mee naar huis neemt en daar bewaart. Het hout wordt ook gebruikt als brandhout of verwerkt tot houtskool. De olijven groeien, net als de kersen, alleen met een kortere steel, individueel aan de tak.

De olijven zelf worden ofwel gebeitst ofwel verwerkt tot olijfolie. De kleur van de olijven is de mate van rijpheid van de olijven, wat betekent dat de groene olijven nog niet volledig rijp zijn. De pikzwarte olijven die in Nederland vaak worden verkocht, zijn gekleurd met ferrogluconaat en ik denk niet dat ze veel gemeen hebben met echte rijpe olijven. Want een zwarte, volledig rijpe olijf is niet helemaal pikzwart, maar heeft een paarse kleur.

Omdat olijven vanwege hun bitterheid niet rauw kunnen worden gegeten, moeten ze eerst worden geweekt in zout water, dat de bitterheid eruit haalt. Deze procedure is echter niet nodig voor de olieproductie.

Olijfbomen kunnen honderden jaren oud zijn en dat is maar goed ook, want een olijfboom is pas het meest productief als hij ongeveer 20 jaar oud is.

Aangezien onze bomen in de tuin nog vrij jong zijn en dus nog niet veel fruit hadden, kon ik niet wachten tot ze allemaal rijp waren, dus ik plukte ze allemaal tegelijk om ze in te pekelen. Voor het inleggen hoeven de olijfen niet rijp te zijn, dus ze kunnen ook groen gebruikt worden. Het oogsten begint meestal in november, maar omdat deze zomer erg warm was, kon een paar weken eerder worden geoogst.

Olijven en hoe eetbaar maken

Ingelegde olijven zijn heel gemakkelijk te maken. Hiervoor heb je nodig:

Olijven
Zeezout
Water
en natuurlijk een geschikte bak.

Voor een liter water heb je 100 gram zeezout nodig.

Bereiding

Was de olijven, Snij ze in of kneus ze eventueel met een mes of pers de olijven. Als de olijven gekneusd zijn, kunnen ze eerder gegeten worden, met een simpele snede duurt het wat langer. Het insnijden van de olijven is belangrijk, want alleen zo kunnen de bittere stoffen uit het vruchtvlees worden gewassen. Voeg water en zout toe aan de olijven, dek af en klaar is Kees. Hier wordt ofwel wilde venkel of peterselie toegevoegd als smaakmaker. Ik geef echter de voorkeur aan de natuurlijke versie – pure olijven.

Om de bittere stoffen te verwijderen, worden de olijven de eerste drie dagen in normaal, ongezouten water geplaatst en wordt het water drie keer per dag ververst. De olijven worden vervolgens 10 dagen in een 10% zoutwateroplossing (100 g zeezout in 1 liter water) geplaatst. Vervang het zoute water na tien dagen met een nieuwe zoutoplossing en dan zijn de olijven klaar om te eten. Je kunt de olijven in ieder geval tot de volgende oogst in de pekel bewaren, als ze dan nog beschikbaar zijn. Want de olijven kunnen gebruikt worden om te koken in pastasauzen of bij vlees- en visgerechten, of gewoon als aperitief bij een glas wijn met brood en kaas.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.