Site Overlay
Komkommer kweken

Komkommer kweken

Komkommer kweken gaat op een ietwat andere manier dan het kweken veel andere meeste groenten. Het is namelijk een plant die je omhoog moet leiden, want als de komkommers in de aarde liggen te rijpen kunnen de vruchten al snel vies en nat worden, en daardoor kunnen de vruchten gaan rotten.

Naast een goede plek om deze vrucht te kunnen kweken, zonnig en goede aarde, heb je dus ook een plek nodig waar je de vruchten omhoog kan leiden langs stokken of een hekwerk.

Daarnaast is het niet de makkelijkste vrucht om zelf te kweken. Zo kan de komkommerplant in het geheel geen vorst verdragen, en heeft eigenlijk te weinig aan het Nederlandse groeiseizoen.

Daarom is het aan te bevelen de planten binnen of in een warme kas voor te zaaien en voor te kweken, zodat de plantjes al wat groter zijn als ze half mei naar buiten kunnen.

Wanneer komkommer zaaien?

Het beste kun je dus de komkommerzaden binnenshuis zaaien, bijvoorbeeld op de vensterbank, of als je een warme kas hebt in deze kas.

Op de vensterbank moet je er rekening mee houden dat, zodra de plantjes boven de grond uitkomen, je iedere dag even het potje of bakje met de jonge planten, omdraait. Zo voorkom je dat als de plant groter wordt, de plant sterk richting het licht groeit.

Zaai de komkommerzaadjes van half april tot half mei. Plant twee zaadjes in ieder potje, of per 2 zaadjes in een bakje. Met 2 zaadjes voorkom je dat er helemaal niets groeit in een potje, en als beide zaadjes uitkomen staan ze elkaar niet in de weg. De planten kunnen zich zo aan elkaar optrekken.

En je krijgt op deze manier ook meer komkommers natuurlijk.

De zaadjes doe je in goede potgrond, op 0,5 tot 1 cemtimetr onder de aarde. Doe geen aarde op de zaadjes, maar bij voorkeur 0,5 tot 1 centimeter grof zand, of een mengsel van potgrond en grof zand.

Overigens kun je vanaf half mei ook buiten in de volle grond zaaien, maar de opbrengst zal veel minder zijn. Het duurt immers veel langer totdat de plant dan groot genoeg is om vruchten voort te brengen.

Wanneer buiten planten?

Als de plantjes ongeveer 9 tot 12 centimeter groot zijn, kunnen ze naar buiten. Mits natuurlijk ijsheiligen voorbij is.Na het midden van mei kan het normaliter niet meer vriezen in Nederland en België, en kunnen de planten door de vorst geen schade oplopen.

De plantjes moeten minimaal enkele blaadjes hebben, naast de twee kiemblaadjes, dus de resten van de twee helften van het zaad.

Zet je de planten in de moestuin in de volle grond, zorg er dan voor dat de aarde goed los gemaakt is voordat je de plantjes poot Dit zorgt voor een betere wortelvorming, maar helpt ook voor een goede afwatering.

Als de planten in de moestuin staan, of natuurlijk in de siertuin, in grote potten, of op het balkon, giet dan iedere dag zoveel water als de grond aankan, zonder dat het water blijft staan of de grond na tien minuten nog steeds vochtig is. Is het warm weer, giet dan zelf een halve gieter water per plant.

De komkommerplant zal veel water waarderen, de vrucht bevat namelijk heel veel vocht, maar gaat bij te veel water snel rotten.

Bij het uitplanten buiten in de volle grond, maar ook je in de kas of als je de komkommerplant in potten wilt planten, moet je er al rekening mee houden dat de planten een hekwerk of stokken nodig hebben om omhoog te groeien.

Dit kunnen stokken zijn, een zelf gebouwd hekwerk, maar ook speciale groeisteunen die je in de winkel kunt kopen.

Welke standplaats?

Komkommerplanten houden buiten van een windbeschutte standplaats, waar ze voldoende licht en zon krijgen.

De verzorging

Zoals reeds geschreven hebben de planten ruim water nodig, maar niet te veel. Zeker nit als de planten in potten staan. Zorg voor een goede afwatering.

Denk ook aan voldoende voeding, die je regelmatig kunt geven.

Maar dat is niet alles. Help de jongen ranken, die vaak zelf proberen omhoog te klimmen en iets vast te grijpen, de weg omhoog te vinden. Soms hebben ze gewoon onze hulp nodig.

Bijvoorbeeld als er vruchten aan de plant komen, kan het zinvol zijn om de delen waaraan de komkommers hangen vast te binden, zodat de plant niet afscheurt.

Je kunt eventueel de planten ook laten kruipen over de grond. Maar dan moet je er rekening mee houden dat ze meer ruimte nodig hebben, en de grond moet goed droog blijven.

Wil je deze methode gebruiken, leg dan ruim stro tussen de planten. Daarbij kunnen de vruchten droger blijven en loop je minder kans dat de vruchten beginnen te rotten.

Wel moet je er rekening mee houden dat de onderkant van de komkommers vaak een stuk minder groen zijn dan de bovenkant. Dat ziet er niet mooi uit, maar de smaak blijft onveranderd.

Schadelijke dieren en ziekten

Komkommerplanten kunnen last krijgen van spint en bladluis. Ook kunnen witte vliegjes e trips voorkomen, hoewel dit laatste eerder een uitzondering is.

Bij planten die te vochtig staan, kan bovendien meeldauw voorkomen.

Tegen bladluis zijn er talrijke middeltjes te koop in de handel, en deze kunnen ook bestreden worden door er een mix op te sproeien van zeepsop en spiritus.

Ook kun je tegenwoordig lieveheersbeestjes of andere natuurlijke vijanden kopen.

Spint herken ja aan de witte puntjes op het blad. De bladeren kunnen daarna vaalgrijs worden, en zelf verdrogen.

Knip in eerste instantie de ergst aangetaste delen van de plant weg, maar knip geen stelen door.

Besproei de rest van de plant met een mengsel van water met 2% handzeep, en 1% spiritus.

Dit moet je iedere dag blijven herhalen totdat je geen aangetast delen meer ziet. Overigens bestaan hier ook diverse andere middeltjes tegen, die je kunt kopen in de vakhandel.

Komkommer oogsten

Je kunt de komkommers oogsten als de vruchten ongeveer 20 centimeter lang zijn. Snij met een mesje de steel door, vlak boven de vrucht.

Eventueel kun je de vruchten groter aten groeien, maar vaak krijg je dan komkommers met veel en vooral dikke zaden erin. Dat is niet echt lekker.

Bovendien zullen overrijpe komkommers minder sappig worden, en ietwat bitter gaan smaken.

Tips en tricks

  • Hou er rekening mee dat een komkommerplant tot wel twee meter hoog kan worden.
  • Om de stevigheid van de komkommerplanten te bevorderen, kun je in het begin van de groei de planten dieven. Dit begint met het afknijpen van de eerste vier bladeren van een top. Daar groeien dan weer nieuwe ranken uit, die je topt na drie bladeren. De ranken die hier uitgroeien laat je vervolgens zitten. Deze methode zorgt ervoor dat de planten sterken worden en minder snel scheuren. Bovendien kun je meer vrucht krijgen.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.