Site Overlay
Wat is het verschil tussen bloem en meel

Wat is het verschil tussen bloem en meel?

Wat is het verschil tussen bloem en meel? Bloem en meel, twee verschillende producten maar toch wordt er vaak gedacht dat het hetzelfde is.

Het wordt beide veel gebruikt voor het bakken en soms wordt er aangegeven bij het recept dat je ook kunt gebruik maken van andere soorten. We gaan je uitleggen wat het verschil tussen bloem en meel precies is.

Uitleg: het verschil tussen bloem en meel

Het gebeurd regelmatig dat de termen bloem en meel door elkaar worden gehaald. Wat niet gek is want de twee producten lijken sprekend op elkaar. Toch zit er wel degelijk een verschil in.

De overeenkomst die beide producten hebben is dat ze gemaakt zijn van graan dat gemalen is. Echter hebben ze alle twee andere kenmerken.

Meel is niets minder dan vermalen graan. Wanneer graan wordt vermalen worden blijven de onderdelen van de graankorrel zitten. Dit geldt ook voor de kiemen en zemelen waardoor er een ruwe structuur ontstaat.

Het is tegelijkertijd ook de basis voor het maken van bloem. Echter worden de kiemen en zemelen verwijderd met behulp van een zeef waardoor er een witte bloem ontstaat. De structuur verandert daardoor ook en is een stuk fijner.

Dat meel voedzamer is dan bloem komt door zemelen en kiemen die behouden blijven. Deze bevatten een hoop voedingsstoffen.

Waar kun je bloem en meel voor gebruiken?

Als eerst is het goed om te weten dat bloem en meel in de meeste gevallen niet met elkaar verwisseld kunnen worden. Beide producten zijn afzonderlijk op de juiste manier te gebruiken voor het maken van een recept.

Meel wordt onder andere gebruikt voor het maken van beslag en deeg om bijvoorbeeld brood te bakken maar ook kun je het gebruiken voor pannenkoeken.

Het is ook te gebruiken als bindmiddel voor soep of een saus.

Bij het maken van koekjes wordt bloem weer veel gebruikt. Ook kun je met bloem vlees of vis paneren zodat de korst lekker krokant wordt.

Bakken met koolhydraatarm meel

Het koolhydraatarm dieet wordt steeds populairder en daarom wordt er vaak gevraagd of er ook meel bestaat met minder koolhydraten.

Als je minder koolhydraten binnen wilt krijgen kun je gebruik maken van andere meelsoorten. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor kokosmeel, amandelmeel of sojameel.

Naast dat er minder koolhydraten inzitten bevatten deze varianten ook geen gluten. De structuur is anders en ook kan de meel droog zijn, dit kun je oplossen door producten toe te voegen of te combineren met andere meelsoorten.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.