Site Overlay
Kwetsen bereiden

Kwetsen koken en anders bereiden

Kwetsen koken en anders bereiden, de enige pruim waarmee je ook kunt bakken, zit meestal toch wel in de zoete hoek. Je moet dan denken aan taart of cake, aan marmelade of jam, of compote als bijgerecht bij het warme eten.

Al dit kun je ook maken met andere soorten pruimen, maar met kwetsen gaat het beter.

De pruimensoort is meer geschikt om mee te koken en te bakken.

Het is dan ook een oud ras, of eigenlijk meer een ondersoort van de pruim. Mooie langwerpige blauwe vruchten, die niet al te groot zijn.

Kwetsen koken

Kwetsen koken - kwetsencompote maken

Yield: 1
Voorbereiding: 20 minutes
Kooktijd: 15 minutes
Total Time: 35 minutes

Heerlijk bij de warme maaltijd, een soort zoete chutney.

Ingredients

  • 500 gram kwetsen
  • 1,5 deciliter rode wijn
  • 2 eetlepels wijnazijn
  • 200 gram suiker
  • 1 kaneelstokje
  • 2 afgestreken eetlepels maïzena

Instructions

    1. Kwetsen wassen en halveren, natuurlijk meteen de pit verwijderen.
    2. De wijnazijn net de suiker en het kaneelstokje aan de kook brengen.
    3. Als het kookt en de suiker is opgelost voeg je de kwetsen toe.
    4. Laat dit onder regelmatig doorroeren koken gedurende enkele minuten.
    5. Als je ziet dat de velletjes los laten voeg je de maizena toe. Even kort roeren totdat de compote wat dikker wordt.
    6. Laten afkoelen en afgedekt tot de volgende dag in de koelkast bewaren.
Nutrition Information
Yield 1 Serving Size 1 Jampot
Amount Per ServingCalories 121Total Fat 0,25gSaturated Fat 0,06gCarbohydrates 28,3gSugar 25,4gProtein 0,7g

Kwetsen kopen

Kwetsen zijn niet het hele jaar door te verkrijgen, maar dat is eigenlijk van toepassing op alle soort pruimen. Deze pruim kun je doorgaans in de maanden juli tot eind september kopen.

Dat is dus best wel beperkt, maar je kunt kwetsen welk invriezen.

Kwetsen zijn wel iets kwetsbaarder dan andere soorten pruimen, en daardoor kan het voorkomen dat het snel begint te rotten, of plekjes schimmel begint te krijgen.

Het nadeel is dan ook nog eens dat de verschillende pruimen elkaar aansteken. Begint één kwets met schimmel of rotten, volgen er al snel meerdere.

En al helemaal als de pruimen nog in een plastic bakje van de supermarkt zitten. Dat is haast vragen om problemen.

Thuis dus alle kwetsen uit het plastic bakje halen, en in de koelkast leggen op een dusdanige manier dat ze elkaar net niet raken. Overigens wordt er vaak geschreven en gezegd dat pruimen niet in de koelkast mogen, maar je hebt bemerkt dat we het hier niet mee eens zijn.

Dan kun je de kwetsen nog een paar dagen goed houden. Wil je de vruchten langer bewaren dan is alleen invriezen een optie.

Let ook bij de aankoop goed op of er geen rottende vruchten tussen zitten, en dat er geen kwetsen tussen zitten met schimmel.

Overigens wordt er vaak geschreven en gezegd dat pruimen niet in de koelkast mogen, maar je hebt bemerkt dat we het hier niet mee eens zijn. Deze vruchten kunnen snel rotten en bederven, en dat kun je voorkomen door de vruchten in de koelkast te bewaren. Zeker als het buiten warm weer is.

Zonde immers om de kwetsen bij warm weer te laten bederven omdat ze in de koelkast wat harder zijn, of niet snel genoeg rijp worden.

Kwetsen schoonmaken

Kwetsen worden meestal gebruikt met schil, en dat is maar goed ook, want de schil van dergelijk kleine vruchten verwijderen, is niet echt makkelijk.

De kwetsen eerst goed wassen, rotte en exemplaren met schimmel gooi je weg.

Dan snij je met een scherp mesje de kwets door midden, net langs de pit. Deze pit kun je er makkelijk uithalen zodra de pruim gehalveerd is.

Bereiden

Zoals zonet al geschreven, worden kwetsen meestal in zoete gerechten gebruikt, maar er zijn enkele stoofschotels waarin deze pruimen ook gebruikt kunnen worden.

Zoetzuur van kwetsen

1 liter wijnazijn
250 gram bruine suiker
40 kruidnagelen
1 kaneelstokje
2 laurierblaadjes
1 kilo verse kwetsen

  1. Maak de kwetsen schoon, halveer deze, en verwijder de pit.
  2. Doe de wijnazijn, de bruine suiker, het kaneelstokje, en de laurierblaadjes in een pan, en breng dit aan de kook. Gedurende 15 minuten op een hoog vuur laten koken.
  3. Nu voorzichtig de kwetsen toevoegen, en 15 minuten laten koken op een middelhoog vuur. De vruchten niet kapot laten koken.
  4. In schoon gemaakte jampotten gieten, en laten afkoelen zonder de deksel erop te draaien. Daarna pas de deksel erop draaien.

Taart of cake

Typisch Nederlands is een kwetsentaart, en dat is eigenlijk ook niet zo raar, want deze vruchten worden vaak in Nederland en het noorden van Duitsland gegeten.

En dan wordt er soms nog gezegd dat de Nederlandse keuken vrij saai is.

Als je kijkt naar de hoeveelheid recepten om met deze zoete pruimen taart te bakken of een cake, dan is de Nederlandse keuken helemaal niet saai.

Kwetsen als dessert gebruiken

Er zijn ook tal van desserts en toetjes mogelijk met verse of ingekookte kwetsen mogelijk.

En je kunt van deze blauwe vruchten ook diverse soorten jam en marmelade maken.

Salade maken

Je kunt pruimen natuurlijk ook in een verse salade te verwerken, en dat hoeven dan niet altijd kwetsen te zijn.

Ook kun je de vruchten in stukjes snijden of halveren en drogen, of liever gezegd half drogen. Ook dan kunnen de vruchten goed in salades verwerkt worden.

Tips en tricks

Er zijn tegenwoordig ook zogenoemde moderne kwetsen te kop, vaak in de kleur groen. Dit zijn een soort pruimen waarmee ook gekookt kan worden, maar die niets te maken hebben met de kwets.
Kwetsenjam of kwetsenmarmelade smaakt ook heerlijk op pannenkoeken.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander dat ook simpele gerechten bijzonder smakelijk kunnen zijn. Steeds meer mensen zijn ook op zoek naar gerechten waarbij niet de hele keuken op z'n kop hoeft te worden gezet. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken, en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Zijn motto. "soms kom ik erg dom over, maar ik draag tenminste een schone leesbril, en zie dus alles helder".

Skip to Recipe