Site Overlay
Lychee Bereiden

Lychee bereiden

Lychee bereiden, een fruitsoort dat lange tijd alleen verkrijgbaar was in de tropen, kun je op verschillende manier. En dat zou je misschien niet verwachten, want de meesten kennen het fruit alleen uit de gemengde vruchten op siroop die vaak in blikken verkocht worden.

Maar de lychee is natuurlijk meer dan alleen dat, en is zelfs een fruitsoort dat best wel gezond is. Het is namelijk een fruitsoort met veel vitamine B1, dat onder andere helpt tegen stress.

Ook vitamine B2 en B3 zitten in een lychee.

Veel mensen zullen de lychee niet eens herkennen als het bij de groenteafdeling van de supermarkt of bij de groenteboer verkocht wordt. De meesten kennen de lychee als witte zachte vrucht, maar wordt meestal vers verkocht als de schil er nog omheen zit.

De schil, veel ruwer, is rozerood met allemaal puntjes. De schil is niet eetbaar.

Het vruchtvlees is heerlijk zoet en erg sappig. Maar pas op, in dat witte vruchtvlees zit nog wel een pit, en die is ook niet eetbaar.

Voedingswaarde

Als portie fruit wordt meestal gerekend dat dit tien lychees zijn, ongeveer 300 gram.

1 Portie bevat:

Energie 24 Kcal
Vet 0,1 gram, waarvan verzadigd 0,0 gram
Koolhydraten 20,3 gram, waarvan 14,2 gram suikers
Vezels 0,4 gram
Eiwit 0,3 gram

Lychee kopen

Bij verse lychee zie je dus eigenlijk alleen de schil, en die moet rozerood zijn. Donkerrood en geel of groen zijn kleuren die of te rijp of lang nog niet rijp beteken.

Daarnaast moet de vrucht stevig aanvoelen, maar wel iets meegeven. Het witte vruchtvlees moet dus sappig zijn, en bij licht drukken voel je dit.

Een goede groenteboer laat je een lychee proeven, en dan kun je jezelf overtuigen dat het fruit rijp is, maar niet te rijp.

Lychee is het hele jaar door verkrijgbaar, maar er is vaak meer aanbod in de maanden oktober tot en met januari.

Soms kom je de vruchten ook in andere jaargetijden tegen, maar overtuig je dan wel van de rijpheid.

Lychees in schil kun je het beste niet in de koelkast bewaren, maar het beste bij een temperatuur van ongeveer 12 graden. De vruchten blijven een week goed.

In de koelkast blijven ze 10 dagen tot 2 weken goed, maar kunnen door de kou aan smaak verliezen.

Lychee schoonmaken

Een lychee schoonmaken gaat eigenlijk heel makkelijk.

Druk simpel met twee duimen op het middelste gedeelte van de vrucht, totdat de schil openbreekt.

Dan verwijder je de schil van het witte vruchtvlees dat waarschijnlijk erg glad zal zijn omdat de vrucht erg sappig is.

Vervolgens de pit nog uit het witte vruchtvlees verwijderen met je handen of met een mesje.

Bereiden

Lychee wordt meestal in een drankje verwerkt, of in een salade of fruitsalade. De vruchts kan ook aan wokgerechten worden toegevoegd aan het einde van de woktijd.

Lychee smoothie

Lychee smaakt voortreffelijk in een smoothie, hier het recept van Lychee frambozensmoothie. We gebruiken hier een blikje lychee

Ingrediënten

1 blikje lychees
1 blikje kokosmelk
150 gr frambozen
Sap van een halve limoen limoen, sap ervan
Halve theelepel rozenwater

Bereiding

De inhoud van het blikje lychees in een diepvrieszakje doen, dus sap een vruchtvlees. Dit vriezen we gedurende 2 uur in.
Na 2 uur doen we dit in een blender, samen met de Kokosmelk, de gewassen frambozen, het sap van de halve limoen, en het rozenwater.

Soep van lychees

Van lychee kun je ook soep maken, en dan vaak in combinatie met andere fruitsoorten zoals bijvoorbeeld mango.

Meestal wordt het dan een koude soep die als voorgerecht gebruikt wordt, hoewel je sommige soepen dan wel moet flamberen.

Salade maken

Verse lychees, of lychee uit blik, kun je vanzelfsprekend prima gebruiken om wat extra smaak aan een salade te geven, of je kunt het sap van lychees gebruiken om een dressing te maken.

Tips en tricks

De pit kun je niet rauw eten, maar je kunt de pit wel roosteren.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.