Site Overlay
Mais bereiden

Mais koken en anders bereiden

Mais koken, bereiden kun je vanzelfsprekend op veel verschillende methoden, want dit is een zeer afwisselingsrijke groente. Bovendien zijn er verschillende soorten mais.

De mais die je vaak langs de weg ziet staan wordt ook wel voedermais genoemd. De maissoort wordt eigenlijk alleen gebruikt om aan dieren te voeren, vandaar dat dit ook inclusief blad en steel klein gehakt wordt.

Toch kun je de mais ook gewoon eten, maar de smaak is toch wel iets anders als je misschien van gekochte mais uit blik kent.

Voor menselijke consumptie wordt meestal pofmais gebruikt, natuurlijk om popcorn te maken, en meestal suikermaïs. Suikermaïs is veel zoeter dan voedermais, en die soort wordt dan ook normaliter gebruikt om te eten.

Maar er zijn ook andere soorten zoals bijvoorbeeld siermais dat met verschillende kleuren maiskorrels ter decoratie gebruikt wordt.

Je zult misschien denken dat de mais hier bij ons in de verkeerde categorie is geplaatst, maar het is geen groente. Het is net als tarwe een graansoort.

Mais Koken

Mais koken

Yield: 4
Voorbereiding: 20 minutes
Kooktijd: 15 minutes

De meest gebruikte manier om mais te bereiden is natuurlijk mais koken.

Ingredients

 • 4 Maiskolven
 • 50 Gram Boter
 • 1 Theelepel Grof zeezout

Instructions

 1. Doe de kolf, die we net hebben schoon gemaakt, in ruim water zonder zout, en breng het water aan de kook.
 2. De mais koken doe je in ongeveer 7 minuten op een laag tot middelhoog vuur, bij jong maiskolven. Bij oudere maiskolven kun je uitgaan van 10 tot 15 minuten.
 3. Als je wilt controleren of de mais gaar is kun je proberen om met een mesje of vork een maiskorrel er uit te wippen. Gaat dit niet dan nog een paar minuten laten koken, gaat dit wel makkelijk dan is de mais gaar.
 4. De mais van de kolf halen en serveren met een beetje zout en met wat echte boter.
Nutrition Information
Yield 4 Serving Size 1 maiskolf
Amount Per ServingCalories 354Total Fat 3,8gCholesterol 0mgCarbohydrates 65,5gFiber 9,2gSugar 1,5gProtein 9,2g

Mais kopen

Tegenwoordig is verse mais nagenoeg het hele jaar door verkrijgbaar in de betere supermakrt en bij de groenteboer, maar meestal natuurlijk uit het buitenland.

In de poeriode juli tot oktober komt de verse mais uit Nederland.

Verse mais is natuurlijk heel wat anders dan de soort die je, vaak in kleine blikjes, in de supermarkt kunt vinden bij de groenten in blik en pot. Deze soort is al gekookt en dus vrij zacht.

Deze gekookte mais, die je ook gewoon koud kunt eten, kun je verwerken in salades of als groente serveren bij de aardappelen.

Bij verse maiskolven moet je toch wel even opletten. Verse mais is heldergeel. Hoe donker de maiskorrels op de kolf zijn, hoe ouder de kolf is.

Buiten de kleur kun je dit prima voelen aan de korrels, bij donker gele of rode maiskorrels zullen de korrels slapper aanvoelen als bij een verse maiskolf. De lichtgele korrels kun je niet indrukken.

Zit er nog blad aan de maiskolf kun je de versheid ook hieraan zien. Dan is het blad nog mooi groen. Bij een oudere kolf is het blad vaak aan het verdrogen, en in dat geval zijn de maïskorrels een stuk slapper als zou moeten.

Helaas kom je tegenwoordig ook luchtdicht ingepakt maiskolven zonder blad tegen in de winkels. Aan de ene kant blijft het dan wel vers, maar je kunt niets meer aan de kolven zien.

Maiskolf schoonmaken

De mais schoonmaken is makkelijk, als je tenminste weet hoe dat moet.

Eerst het blad verwijderen door deze langzaam naar onderen te trekken. Soms trek je het blad er makkelijk vanaf, anders even een mesje gebruiken.

Ook de draden, die vaak bovenaan de kolf zitten, weghalen. En nog een stukje van het kontje wegsnijden.

Dan vooral niet proberen om de korrels los te maken met een mesje of met een vork. Het is nu tijd om de kolf in zijn geheel te gaan koken.

Bereiden

We gaan bij alle bereidingsmethoden uit van een hele, maar wel net schoon gemaakte maiskolf.

Mais grillen

De schoon gemaakte maiskolf verpakken in aluminiumfolie, eventueel kan het ook gewoon op de barbecue maar dan verbranden de kolven makkelijk, en in een minuut of 10 tot 25 op de barbecue laten garen.

Omdraaien hoeft niet, maar de mais wordt mooier gaar als je dit af en toe wel doet.

Leg je de mais zonder aluminiumfolie op de barbecue, leg er dan desnoods wat bladeren onder om het verbranden tegen te gaan. Dan bij voorkeur wel regelmatig omdraaien.

Op deze manier kun je overigens ook maiskolven in de oven klaarmaken.

In de magnetron is het nog simpeler, je hoeft alleen de draden te verwijderen, maar laat het blad zitten.

Doe de kolven met dichtgevouwen blad gedurende 2 tot 4 minuten in de magnetron op hoogste staan. Daarna nog wel een paar minuten laten rusten.

Mais bakken

Maiskolven kun je niet bakken, vers van de kolf gesneden korrels wel. Snij daartoe de korrels van de ongekookte kolf.

Doe wat echte boter in een koekenpan en verhit dit. Doe de korrels erbij en bak de kovels in 5 tot 10 minuten. Eventueel kun je tijdens het bakken wat vers gesneden kruiden naar smaak meebakken.

Mais stoven

Stoven is een methode om te garen die de laatste tijd in opkomst is omdat de mineralen en vitaminen beter bewaard blijven. Ook suikermaïs kun je prima stoven.

De schoon gemaakte kolf gedurende 7 (jonge mais) tot 14 minuten (oude mais) stomen. Daarna kun je de korrels simpel van de kolf halen.

Salade maken

Bij een salade maken denkt natuurlijk iedereen meteen alweer aan een klein blikje mais, maar vergeet dat nu eens en kook hiervoor gewoon eens één of twee maiskolven. Haal de korrels eraf, en verwerk deze eens in een verse salade. Je zult zien dat het zo veel lekkerder is.

Tips en tricks

 1. De belangrijkste tip is eigenlijk voor diegenen die zelf suikermaïs verbouwen in een moestuin. Daarbij kun je de mais het beste direct verwerken of koken nadat de kolven geoogst zijn. Dat is belangrijk omdat bij geoogst suikermaïs vrijwel direct de suikers in de kolf worden omgezet in zetmeel, en daarmee gaat een gedeelte van de smaak verloren. Dus pas oogsten als je de mais nodig hebt.
 2. Dat is overigens ook van toepassing op gekochte mais. Hoe langer de mais blijft liggen, hoe meer smaak verloren gaat, en dat is ook van toepassing bij luchtdicht verpakte maiskolven.
 3. Gebruik eens kruidenboter bij de mais, in plaats van roomboter. Overigens smaakt roomboter veel beter dan margarine.
 4. Koop geen onverpakte maiskolven waar het blad al verwijdert is.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.

Skip to Recipe