Site Overlay
Peterselie bereiden

Peterselie bereiden

Peterselie bereiden, en daarbij maakt het voor de bereiding niets uit of je kruilpeterselie gebruikt of bladpeterselie, is vaak een kwestie van gesneden toevoegen aan andere gerechten.

Je kunt gesneden peterselie toevoegen aan een gerecht dat nog gebakken of gewokt moet worden, je kunt ook gesneden peterselie over gerechten strooien die al gebakken zijn.

Je kunt ook peterselie, al dan niet gesneden, toevoegen aan een salade, aan soep, en zelfs over een boterham met kaas strooien.

Mocht je je afvragen wat nu precies het verschil is tussen platte peterselie en krulpeterselie, dat is voornamelijk het uiterlijk en de smaak.

Krul peterselie staat natuurlijk veel leuker als decoratie dan aan stukjes gesneden platte peterselie. Dus als het om decoreren gaat, gebruik dan de meest verkocht soort peterselie.

Als het echter om de smaak gaat, kun je beter de platte peterselie gebruiken. Sommige omschrijven de smaak van krulpeterselie als waardeloos, maar het probleem is wel dat platte peterselie, niet te verwarren met selderie, steeds minder goed te krijgen is in de winkels.

Een ander verschil is dat je krul peterselie niet kunt koken. Platte peterselie wel, doen maar eens wat gesneden peterselie door de stamppot wortel of boerenkool.

Overigens kun je de wortel van peterselie, kortweg wortelpeterselie, ook gebruiken. Dan meer als een soort pastinaak met een ietwat krachtige smaak.

Voedingswaarde

100 gram peterselie bevat ongeveer:

Energie 34 Kcal
Vet 0,2 gram, waarvan verzadigd 0 gram
Koolhydraten 1,5 gram, waarvan 0 gram suikers
Vezels 4,5 gram
Eiwit 4,4 gram

Peterselie kopen

Ook bij het kopen van peterselie maakt het verder niets uit welke soort je koopt, het moet aan dezelfde eisen voldoen.

Belangrijk is dat de peterselie vers oogt, en niet slap hangt. Als het kruid nog niet zo lang geleden geoogst is, dan is het stevig, heeft een frisgroene kleur, en bevat geen bruin bladeren of stelen.

Als de peterselie wat ouder is, dan is het slap, en kan verkleurde bladeren en stelen bevatten. Deze verkleuring begint bij geelgroen, en gaat verder via geel naar bruin.

Dat is als je losse peterselie of peterselie in een bosje koopt.

Bij de supermarkt kun je soms ook de soort kopen die in een plastic verpakt is. Daarbij kun je dus niet controleren of het kruid al slap hangt.

Goed kijken terwijl je het zakje of bakje beweegt kan soms uitkomst bieden, maar bij de groenteboer zouden ze dit zo nooit verkopen. Daar is de peterselie los te koop of in een bosje.

Thuis gekomen de peterselie vanzelfsprekend in de koelkast bewaren, houdbaar gedurende een paar dagen.

Een trucje is om de stengels peterselie op een vaas te zetten in vers water. Ook dat kun je dan nog in de koelkast zetten. Houdbaar 4 tot 5 dagen.

Peterselie kun je overigens goed invriezen. Ingevroren is het 2 tot 3 maanden houdbaar.

Peterselie schoonmaken

Peterselie schoonmaken is simpel. Haal verkleurde bladeren én stengels geld eruit, en was de overgeblevene stengels en bladeren goed.

De rest kan in stukjes gesneden of gehakt worden.

Nee, we zijn niet vergeten om de blaadjes van de stengels te rispen. Dat kan natuurlijk, maar de stengels kun je gewoon eten.

Bereiden

Afhankelijk van de bereidingsmethode moet de peterselie gehakt of gesneden worden. we gaan er hier vanuit dat de peterselie gewassen is en gesneden.

Peterselie wokken, bakken, uit de oven, of roerbakken

Dit is de meest gebruikt bereidingsmethode van peterselie, toevoegen aan aan een gerecht.

Veel mensen voegen het kruid dan meteen bij het begin van de bereiding van het gerecht toe, en we willen adviseren om dit niet meer te doen.

Voeg peterselie eens toe als het gerecht nog twee minuten nodig heeft. Bij gerechten in de oven zal dat wat lastig worden, maar bij wollen, roerbakken, en bij bakken, zal de smaak je versteld doen staan.

Als decoratie

Als je ter decoratie wat gesneden peterselie over een gerecht moet strooien, neem dan bij voorkeur platte peterselie.

In alle andere gevallen de krulpeterselie gebruiken, want als de smaak niet belangrijk is, staat deze soort toch leuker.

Door een smoothie

Probeer eens een paar takjes inclusief de bladeren door een smoothie van fruit of groente te pureren. Een heerlijk smaak krijg je dan.

Peterseliewortel soep

Peterseliewortel soep wordt niet van platte peterselie gemaakt. In dit recept gebruiken we de wortel.

Ingrediënten
100 Gram Aardappelen
500 Gramm Peterseliewortel
1 Ui
2 Teentjes knoflook
12 Takjes Verse krulpeterselie
1 Liter Kippenbouillon
2 EetlepelsRoomboter
4 Eetlepels Olijfolie
Peper en zout

Bereiding
Aardappelen en peterseliewortels schillen, en in grotere stukken snijden.
Ui en knoflook schoonmaken, en snipperen.
Verhit de boter in een soeppan en bak ui en knoflook hierin totdat deze glazig is.
Peterseliewortel en de aardappel toevoegen, en de bouillon.
20 Minuten laten koken, dan met een keukenmachine of blender pureren. Op smaak brengen met zout en peper.

Tips en tricks

  1. Wist je dat in Duitsland vaak gesneden peterslie over gekookte aardappelen wordt gestrooid?
  2. Als de peterselie een beetje slap aan het worden is, of geworden is, doe dan water en wat ijs in een vaasje. Daar zet je een 30 tot 60 minuten de stengels in. Je zult zien dat het weer helemaal opknapt.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.