Knolselderij koken kennen de meesten wel van het maken van echte Hollandse wintersoepen, waar vaak stukjes knolselderij in gebruikt worden.
Maar de groente kan natuurlijk nog op vele andere manieren gebruikt worden, zo is het bijvoorbeeld een goede vervanger voor aardappelen als het gaat om aardappelpuree en stamppotten.
Natuurlijk hebben de gerechten dan een wat meer aromatische smaak.
De groente kan ook gebruikt worden als groente, en kan ook als toevoeging gebruikt worden in diverse stoofschotels, ovenschotels en gerechten als macaroni en spaghetti.
Kortom, deze groente is buitengewoon veelzijdig. Selderij staat ook bekend als vochtafdrijvend, en wordt als zodanig ook wel in de medische wereld gebruikt.
Knolselderij koken
Knolselderij koken is een goede methode om de groente te bereiden. Je kunt de groente gebruiken als groente, bijvoorbeeld met aardappelen en vlees, maar ook als vervanger voor aardappelen, dus knolselderij met groente en vlees.
Ingredients
- 1 grote knolselderij
Notes
- Snij het knol in blokjes.
- Doe de blokjes in een pan en voeg water toe waarbij de selderij net onder water moet staan. Doe er een snufje zout bij voor de smaak.
- Aan de kook brengen en 12 tot 15 minuten laten koken.
- Dan afgieten en serveren. Eventueel kun je er nog wat nootmuskaatpoeder over strooien.
Nutrition Information
Yield 4 Serving Size 250 GramAmount Per ServingCalories 32Total Fat 0gCholesterol 0mgCarbohydrates 5gFiber 4,8gProtein 2g
Knolselderij kopen
Knolselderij lijkt een groente waar niet veel mis kan gaan als we het kopen over een verse knol hebben, en misschien is dat ook wel zo. Helaas blijven de knollen soms, en dan met name in de seizoenen waar niet veel wintersoep gemaakt wordt.
Aan de buitenkant valt er niet zo heel veel te zien als de groente wat langer blijft liggen, maar binnen in de knol kan de groente toch wel zacht en slap worden.
Ook kan knolselderij binnen in de knol beginnen de bederven terwijl er aan de buitenkant niets of weinig te zien is.
Bij het kopen van de groente kun je eigenlijk alleen maar controleren of de knol hard of zacht is. Binnenin kan immers niet gekeken worden tenzij je de groente zou open snijden.
De buitenkant ziet er immers nagenoeg altijd hetzelfde uit, met wat aarde op de onderkant daar waar de wortels hebben gezeten. Hoewel bij sterke uitdroging van oudere knollen je wel kunt zien dat de buitenkant wat rimpels begint te vertonen.
De knol bevat veel vocht als deze vers is, en kan op de duur ook uitdrogen. We moeten er wel bij zeggen dat de knol dan weken zo niet manden in de warmte van een verwarmde ruimte moet hebben gelegen.
Soms steekt er nog blad aan de knol, en dat moet vooral vers en fris zijn. Het mag niet slap hangen, hoewel de knolselderij verder nog in prima conditie kan zijn.
Zit er nog blad aan de knol dan is dat een bonus. Je kunt het als bladselderij gebruikt worden.
Normaal gesproken is het seizoen voor knolselderij aan het einde van de herfst of in de winter, maar tegenwoordig worden de knollen gewoon in de koeling bewaard zodat we deze groente gewoon het hele jaar door kunnen kopen.
Thuis hoef je knolselderij niet in de koelkast bewaren zolang de knol nog niet aangesneden is. Buiten de koelkast in een koele omgeving, kan de knol weken goed blijven.
Is de knol wel aangesneden, dek de snede dan af met vershoudfolie, en bewaar de knolselderij in de koelkast. Dit kan ook nog enkele weken zo bewaard worden.
Knolselderij kun je ook bewaren in de vriezer. Tot wel 12 maanden.
Knolselderij schoonmaken
Knolselderij schoonmaken is makkelijk, je hoeft eigenlijk alleen maar de schil van de knol eraf te schillen. Maar dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan.
De buitenkant is vaak niet egaal, zeg maar gerust oneffen. Toch moet je met een scherp mes de hele schil verwijderen, of in ieder geval de schil van het stuk van de knol dat je wilt gebruiken.
We lezen vaak op soortgelijke sites dat je de knol voor het schillen eerst moet wassen, maar dat is niet altijd nodig. Zeker niet grondig wassen.
Ja, was aan de onderkant het zand van de knol. De rest is niet echt nodig omdat we de knol toch gaan schillen, en dat doen we door de oneffenheden vaak wat dikker.
Gebruik voor het schoonmaken van de buitenkant een niet al te harde borstel.
Wil je de hele knolselderij gebruiken, en dan moet je even wat werk verzetten bij het schillen, snij de knol dan eerst doormidden.
Snij vervolgens plakken van de knol. Zo kun je makkelijker schillen.
Als je slechts een gedeelte nodig hebt, is dit ook aan te bevelen. Snij in dat geval zoveel plakken van de halve knol als je nodig hebt.
Dat gedeelte dat je nodig hebt, en geschild hebt, kun je nu in blokjes of repen snijden.
Bereiden
We gaan bij alle bereidingsmethoden ervan uit dat de knolselderij gewassen is en afhankelijk van het recept op de juiste manier gesneden is.
Knolselderijpuree maken
Een prima vervanging voor aardappelpuree, alleen heeft de knolselderijpuree wat meer smaak.
Kook de knol zoals hierboven vermeld staat.
Afgieten en 75 gram boter, 50 milliliter room, zout, peper, en wat nootmuskaatpoeder toevoegen.
Pureren en van het geheel een gladde puree maken.
Roerbakken of bakken
We hadden het net al over een alternatief voor gekookte aardappelen, maar knolselderij kun je ook eerst koken, en dan bakken.
In dit geval moet je de knol niet in blokjes snijden maar in plakjes, net zo groot als bij gebakken aardappelen.
Je kunt blokjes gekookt knolselderij natuurlijk ook aan diverse wokschotels toevoegen.
Frituren
Knolselderij kun je ook als een soort patat frituren, of als een soort chips.
Als je liefhebber bent van friet of chips, zul de variatie die van knolselderij gemaakt wordt pas echt kunnen waarderen.
De smaak is geheel anders als bij aardappelen, en zeker als je zout toevoegt aan de friet, of zout en paprikapoeder aan de knolselderijchips.
Knolselderijfriet kun je overigens in de friteuse maken, maar ook in de oven. In dit geval leg je de friet op de bakplaat, Bij een temperatuur van ongeveer 180 graden bakl je de friet in 25 tot 35 minuten.
In de oven
Net als veel andere knollen, denk bijvoorbeeld aan koolraap of bietjes, kun je knolselderij ook gebruiken om een winterse ovenschotel te maken.
Je kunt overigen ook bij een ovenschotel waarin aardappelen verwerkt wordt, deze vervangen door knolselderij.
Salade maken
Knolselderij kun je rauw eten, maar velen vinden de knol in dat geval wat hard. Wil je reepjes of blokjes knolselderij aan een salade toevoegen, dan kun je de knol kort blancheren om de stukjes of reepjes wat zachter te maken.
Een bekende salade is natuurlijk de knolselderijsalade die je op brood of op toastjes kunt eten.
- Hiertoe snij je de knolselderij, je hebt ongeveer 400 gram nodig, in dunne reepjes. Dat gaat het makkelijkst emet een keukenmachine.
- Dit meng je met mayonaise, wat vers citroensap, kruiden naar smaak.
Knolselderijoep
Knolselderij is een heerlijke romige soep, vooral als het buiten koud is.
Ingredienten
1 Knolselderij
2 Teentjes Knoflook
1 Liter Bouillon
1 Theelepel Rozemarijn
200 Milliliter Kookroom
Snufje Nootmuskaatpoeder
Klontje Boter
Bereiding
- Knolselderij schoonmaken en in blokjes snijden.
- Knoflook schoonmaken en fijn snijden.
- De boter verhitten in een soeppan en hierin de knoflook en de knolselderij in 5 minuten bakken.
- Bouillon toevoegen en aan de kook brengen, 20 minuten laten koken.
- De soep met een staafmixer pureren, en op smaak brengen met nootmuskaat en rozemarijn.
- Als laatste de kookroom toevoegen en nog even goed mengen en warm laten worden.
Tips en tricks
- Als groente of als vervanger voor gekookte aardappelen, moet je rekening houden met 250 tot 300 gram knolselderij per persoon. Bij een salade kun je rekenen op 100 gram per persoon.
- Wist je dat je knolselderij ook goed kunt toevoegen aan diverse smoothies?
- Doe eens wat dunne reepjes knolselderij door de tomatensoep.