Snijbiet koken is niet moeilijk, hoewel de bereiding natuurlijk geheel anders is dan het koken van rode bieten.
De groente is misschien ook nog een beetje onbekend, hoewel het eigenlijk een vergeten groente is. In het verleden was de groente heel normaal, maar tegenwoordig wordt de groente niet overal te koop aangeboden.
Een bladgroente met een krachtige maar zeer aangename smaak, die wel bederfelijk is, dus niet al te lang moet blijven liggen.
De groente komt ook voor in verschillende kleuren, en kan dus op tafel een kleurrijk geheel vormen. Als je tenminste verschillende kleuren kunt kopen. De groente komt voor in gele, oranje, roze, paarse, groene, en witte stengels.
Zowel blad als stengels kunnen worden gegeten, en het smaakt een beetje als spinazie of de stengels van de rode biet. Overigens bestaat er nagenoeg geen verschil wat smaak betreft tussen de verschillende kleuren.
Snijbiet kun je tot nog toe niet in pot of uit de diepvries kopen, dus alleen vers. Een goede groenteboer heeft dit in het seizoen, en een goede en uitgebreide supermarkt met eigen groenteafdeling ook soms. Het seizoen loopt van vanaf de laatste vorst begin mei, tot aan de eerste vorst in het najaar.
De stengels en het blad kunnen namelijk erg slecht tegen temperaturen onder nul.
Wil je deze groente in de eigen moestuin kweken, dan is dit dus iets om rekening mee te houden.
Snijbiet koken
Bij snijbiet koken moet je er rekening mee houden dat de stelen langer gekookt moeten worden dan het blad. Je kunt de groente dus in twee verschillende pannen koken, maar als je een beetje oplet en de tijd goed in de gaten blijft houden, dan kan dit ook in één pan.
Ingredients
- 1 Kilo Verse snijbiet
Instructions
- Snij en was de groente zoals eerder aangegeven.
- Doe ruim water in een grote pan, en voeg een snufje zout toe.
- Eerst de stukken steel in de pan doen en aan de kook brengen.
- De stelen kok je in ongeveer 10 minuten.
- Na 7 tot 8 minuten voeg je het blad toe, en blijft vanaf nu roeren zodat het blad gaar wordt. Breng het dan weer aan de kook en kook de bladeren nog 2 tot 3 minuten meer.
Nutrition Information
Yield 4 Serving Size 250 gram (maar slinkt veel)Amount Per ServingCalories 23Total Fat 0,2gCholesterol 0mgCarbohydrates 3,5gFiber 2gSugar 3,0gProtein 1,8g
Snijbiet kopen
Zoals we al schreven is snijbiet best wel een groente die snel kan bederven, en daarop moet je vooral letten bij de aankoop. De groente moet vers en stevig ogen.
Het moet geen slappe stelen of bruin of anders verkleurd blad bevatten.
Oogt de groente niet vers, dan niet kopen. Wat sommige verkopers doen bij groente die niet helemaal vers meer is, is dit een beetje besproeien met bijvoorbeeld aan plantenspuit.
Is de groente dus vochtig, droog het dan als je thuis komt, maar kijk ook extra goed of deze snijbiet vers is.
Dat voorkomt dat de groente na thuiskomst sneller gaat bederven.
Bewaren doe je overigens in de koelkast, en niet in een afgesloten plastic zak. Je kunt de groente slechts twee dagen bewaren. Eventueel eerst in een vochtige en schone doek wikkelen.
Snijbiet schoonmaken
Bij snijbiet moet je er aan denken dat de stelen een anders bereidingstijd hebben dan het blad. Dit is ook een beetje logisch, want de stelen zijn natuurlijk dikker dan het blad.
Om die reden kun je beide bij het bereiden van elkaar scheiden.
Het blad kun je van de stelen halen met een mesje, maar vanzelfsprekend ook met de vingers.
De stelen apart onder de kraan afspoelen, daarna de stelen in stukken snijden. Niet al te groot, maar ook niet al te klein.
Het blad kun je snijden, maar net als bij spinazie is dat niet echt nodig.
Bij bladeren met een dikke nerf, kun je deze nerf uit het blad snijden en vervolgens in stukken snijden, net als de stelen.
Bereiden
Snijbiet hoef je niet alleen te koken, de groente is best wel veelzijdig.Zo kun je de groente als stamppot klaarmaken, kijk bijvoorbeeld naar stamppot witlof.
Maar je kunt de groente bijvoorbeeld ook gebruiken om soep te maken.
Snijbiet wokken
Snijbiet wokken, of roerbakken, is ook een heerlijke bereidingsmethode. Ook bij wokken moet je eraan denken dat de stelen langer nodig hebben dan het blad. Bovendien is het wellicht bij deze bereidingsmethode wenselijk om het blad wel te snijden.
Stelen hebben bij het wokken 5 tot 7 minuten nodig, en de bladeren maximaal twee minuten.
Waar je ook op moet letten, slinks het blad behoorlijk, en daardoor kan er veel vocht uit het blad komen.
Wacht niet tot dit vocht verdampt, wat dan zou het blad veel te gaar zijn, maar giet het vocht uit de pan.
Snijbiet uit de oven
Snijbiet kan prima in de oven klaar gemaakt worden, maar dan bij voorkeur alleen de stelen. Ook hier zou het blad erg slinken en veel vocht verliezen.
Je kunt bij de recepten een beetje kijken naar ovengerechten voor witlof, en dan de witlof vervangen door stelen snijbiet.
Stomen en stoven
Bij stoven kun je ook het beste alleen de stelen gebruiken.
Stoof de stelen in 10 tot 12 minuten op een laag vuur. Vanzelfsprekend met bijvoorbeeld goede bouillon of een rode wijn.
Bij stomen hebben de stelen ongeveer 15 minuten nodig. Het beste kun je de bladeren niet gebruiken, of apart stomen, want de bladeren hebben veel minder tijd nodig.
Salade maken
Snijbiet kun je ook rauw in salades gebruiken, maar alleen het blad.
De stelen zouden immers eerst gekookt moeten worden, daarna kun je de stelen natuurlijk ook in salades verwerken.
Tips en tricks
- Wil je het blad in een salade gebruiken, dan kun je het ebste een zurige dressing gebruiken om het scherpe karakter van de groente tegenwicht te geven.
- Kun je geen verse snijbiet vinden, dan kun je in ieder recept de snijbiet vervangen door spinazie.