Site Overlay
Waarom wordt gesneden fruit bruin

Waarom wordt gesneden fruit bruin?

Waarom wordt gesneden fruit bruin? Het kan het zin hebben in een heerlijke taart met vers fruit of in een fruitsalade plotseling doen afnemen. De appels en bananen die net moeizaam zijn gesneden, worden na een paar minuten bruin, en dat ziet er gewoon niet lekker uit.

De reden voor de verkleuring is een enzymatische bruining, die in gang wordt gezet wanneer de cellen worden vernietigd. Voorbeelden zijn appels, peren en bananen. Het enzym fenolase in de vrucht reageert met de zuurstof in de lucht. Het enzym oxideert en wordt omgezet in bruine chinonen. Die veroorzaken de verkleuring. Het geheel is een beschermend mechanisme van de cellen.

Bij appels hebben de variëteit en bewaartijd invloed op hoe snel het vruchtvlees bruin wordt. Vers geoogste, zure appels bevatten doorgaans meer vitamine C dan zoete appels die lang bewaard werden. Een zure omgeving en vitamine C beschermen de enzymen tegen oxidatie. Je kunt profiteren van deze eigenschappen. Wij raden meestal aan om citroensap over vers gesneden fruit te sprenkelen. Als alternatief werkt het sap van sinaasappels, limoenen, ananas of grapefruit ook. Als er geen citrusvruchten zijn, zal water met suiker ook kunnen helpen. Kook water en suiker in een verhouding van 1:1 en giet over het fruit. Weken in azijnwater en zout water evenals ascorbinezuurpoeder opgelost in water of een vitamine C-tablet werkt ook.

Fruit verliest water

Als alternatief kan de luchttoevoer worden afgesneden om lelijke bruining te voorkomen door het gesneden fruit stevig in folie te wikkelen. Of je kunt de stukjes fruit even in kokend water leggen.

Warmte deactiveert ook de enzymactiviteit.

Bruin fruit heeft geen effect op de verdraagbaarheid, dus je kunt het gewoon eten. Hoewel het er minder lekker uit gaat zien. Er kunnen echter smaakveranderingen optreden. De smaak verandert niet altijd negatief, maar soms wordt fruit ietwat meliger. Maar het kan ook in de bittere richting gaan omdat de appel water verliest en de suiker inademt, maar dat duurt lang.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.