Site Overlay
Wat is het verschil tussen groente en fruit?

Wat is het verschil tussen groente en fruit?

Wat is het verschil tussen groente en fruit? Bij veel soorten fruit is het duidelijk dat het geen groente is, maar bij andere soorten vraag je je dat soms wel eens af. Bijvoorbeeld een tomaat, of een zoete aardappel.

Bij de groenteboer, op de markt, en op de groenteafdeling van de supermarkt kom je heel simplistisch gesteld vier groepen tegen.

Aardappelen, groenten, kruiden, en fruit. Ook worden bij het koken vaak specerijen gebruikt. Bij aardappelen en kruiden is het duidelijk, en voorop kunnen we al stellen dat een zoete aardappel geen aardappelsoort is, maar een groente.

Overigens, om dat ook meteen duidelijk te maken, is er wel degelijk verschil tussen kruiden en specerijen. Bij kruiden eten we het blad, dus bijvoorbeeld peterselie en kervel. Bij specerijen datgene dat aan een boom of struik groeit. Bijvoorbeeld peperkorrel, nootmuskaat, of sumack.

Over kruiden, specerijen, en aardappelen hoeven we het dus verder niet meer te hebben. Dat verschil is overduidelijk.

Maar laten we nu eens gaan kijken naar het verschil tussen fruit en groente.

Wat is het verschil tussen groente en fruit?

Om het verschil tussen fruit en groente duidelijk te kunnen maken, gaan we eerst eens kijken wat nu eigenlijk fruit is, want tomaat bijvoorbeeld, wordt als groente gezien. Hoewel het volgens de onderstaande definitie eigenlijk fruit zou moeten zijn…..

Wat is fruit?

De definitie van fruit is eigenlijk ook heel simpel, het is het eetbare deel van de vrucht van een plant. Maar dat is plantkundig de definitie, en gaat ook weer niet helemaal op. Tomaten worden als groente gezien, en bonen zijn ook geen fruit, hoewel het wel allebeide de eetbare vruchten van een plant zijn.
Een vrucht is dat deel waarin de plant de zaden heeft zitten, die bedoeld zijn als voortplanting. Denk aan de zaden van de appel, de pitjes in een sinaasappel, en de pitjes in een ananas.

Plantkundig gezien is het dus niet zo simpel. Vandaar dat voor de definitie van fruit vaak anders omschreven wordt. Fruit zijn de vruchten en eetbare delen van een plant, die rauw gegeten kunnen worden. De vruchten zijn zoet of juist zuur. Dat maakt het al wat duidelijker, want bonen kun je niet rauw eten.

Voor sommige soorten vruchten, en dan met name vruchten als tomaten, courgette, komkommer, paprika, en ga zo maar verder, hebben we met ons allen afgesproken dat het groente is, en geen fruit. Ze zijn vaak niet zoet of zuur, behalve dan de tomaat, want die kan behoorlijk zoet zijn, maar het blijft een soort groente.

Wat is groente?

Maar wanneer is het nu eigenlijk groente?

Groente is een eetbaar gedeelte van een plant, en het maakt verder niet uit welke deel van de plant, niet zijnde kruiden, die meestal pas gegaard gegeten kunnen worden. Het kunnen delen van de steel zijn, knollen die onder de groente groeien, en in sommige gevallen de vruchten van een plant.

Paddenstoelen worden daarom ook gezien als groente, en zijn dus eigenlijk geen aparte groep. Bij kruiden, waarvan we gewoon de delen van de plant eten, wordt de mogelijkheid om extra smaak toe te voegen aan een gerecht gezien als de definitie waarom het geen groente is. Niemand eet immers peterselie als groente, maar peterseliewortel is wel weer een groente.

Eetbare delen van een plant, spinazie, champignons, tomaten, bonen, en bloemkool, zijn dus een groentesoort. Ze worden meestal gegaard gegeten, hoewel je bijvoorbeeld spinazie ook ongegaard kunt eten. Maar nog niet zo lang geleden was dit vanwege het hoge aandeel oxaalzuur is de spinazie niet mogelijk.

Maar er zijn natuurlijk ook weer uitzonderingen. Neem nu bijvoorbeeld de komkommer. Het is een vrucht, wordt rauw gegeten, en kan ook moeilijk verwarmd worden. Toch is het geen fruit maar een groente.

Conclusie

Het blijft dus enorm lastig om te bepalen of nieuwe soorten nu eigenlijk fruit of groente zijn. Neem nu bijvoorbeeld de gehoornde meloen, of Ugly fruit. Het zijn overigens beide fruitsoorten.

Overigens zijn aardappelen, nu komt de onthulling, eigenlijk gewoon een soort groente, maar de knollen worden dus gezien als een aparte groep. Daarom worden zoete aardappelen, die niet verwant zijn met de aardappel, ook gezien als een soort groente.

Dat we aardappelen als een aparte groep zien komt omdat het in Nederland jarenlang vrij gebruikelijk was om bij iedere maaltijd aardappelen, groente en vlees te eten. Dus werden de aardappelen gezien als een aparte groep levensmiddelen.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.