Site Overlay
Zijn groene tomaten giftig?

Zijn groene tomaten giftig?

Zijn groene tomaten giftig? Om snel antwoord op deze vraag te geven, ja en nee. Er zijn namelijk tomatensoorten die altijd groen blijven en dus niet rood of een andere kleur worden. Deze soorten zijn natuurlijk niet giftig.

Maar hoe zit dat bij soorten die wel kleuren. Kun je van die rassen de groene tomaten veilig eten?

Tomaten zijn namelijk familie van de nachtschade, een plant die ook in Nederland voorkomt in het wild, en ook giftig is. Een ander familielid is de aardappel, en ook groene tomaten kunnen giftig zijn. Inmiddels zijn er overigens rassen die niet meer giftig zijn als de aardappelen nog groen zijn, net als bij de voornoemde rassen bij de tomaat.

De tomatenplant kun je niet eten, want de plant, dus de bladeren en de stelen, zijn niet echt gezond voor je lichaam, en je kunt er behoorlijk ziek van worden als je het toch een keertje zou proberen.

Waarom is de tomatenplant giftig?

De tomatenplant is giftig omdat dit te maken heeft met de natuurlijk afweer. Er zitten namelijk twee stoffen in die de plant gebruikt als een afweermechanisme tegen insecten en andere dieren.

Tomatine en solanine, waarvan het bij de eerste stof al vanwege de naam erg duidelijk is dat dit een stog is die in de tomatenplant te vinden is.

Solanine komt in de hele plant voor, tomatine komt alleen in onrijpe tomaten voor.

In de tomaten zitten immers de zaden van de tomatenplant, en de plant is voor reproductie afhankelijk van de zaden, en daarom probeert de plant te voorkomen dat de zaden gegeten worden als de tomaten nog niet rijp zijn. De zaden zijn dan namelijk ook nog niet rijp.

Als de plant het voor elkaar krijgt dat de vruchten en de zaden pas gegeten worden als de zaden rijp zijn, is de kans op reproductie vele malen hoger.

Maar de solanine is veel giftiger en kun je ook vinden in andere familieleden vand e nachtschade, waaronder de nachtschade en de aardappel.

Een Groene tomaten, en dan bedoelen we voornamelijk de soorten die niet groen blijven als ze rijp zijn, dus nog onrijpe tomaten, bevatten een klein concentratie aan zowel solanine als aan tomatine.

Dus ja, groene tomaten zijn giftig. Overigens kunnen ook onrijpe tomatensoorten die groen blijven, kleine hoeveelheden tomatine en solanine bevatten.

Zijn groene tomaten giftig?

Zoals we zonet al schreven zit er een kleine hoeveelheid solanine en tomatine in groene tomaten, of liever gezegd tomaten die nog niet rijp zijn.

Dat is op zich niet schadelijk als je een keertje een nog niet rijpe tomaat eet, of een tomaat eet die niet helemaal rijp is. Als je echter veel onrijpe tomaten eet, dan kun je daar behoorlijk last van krijgen.

Het voedingscentrum geeft dan ook aan dat je het beste het zekere voor het onzekere kunt nemen, en het eten van onrijpe of groene tomaten zoveel mogelijk moet nalaten.

Overigens is het niet waar dat je de onrijpe tomaten veilig zou kunnen eten als de tomaten verhit worden, zoals op sommige sites vermeld wordt. Door verhitting verdwijnen de salonine en de tomatine niet uit de onrijpe tomaten.

Eet dus nooit onrijpe tomaten, en kijk bij groene tomaten die niet verkleuren voor de zekerheid goed of de tomaten echt rijp zijn.

Bij rijpe tomaten zijn namelijk beide giftige stoffen op natuurlijk wijze uit de tomaten verdwenen.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.