Site Overlay
Bloedsinaasappel bereiden

Bloedsinaasappel bereiden

Bloedsinaasappel bereiden, gerechten die wat smaak betreft toch wel wat afwijken van de normale sinaasappel.

En veel mensen zullen denken dat er niet al te veel met sinaasappel of bloedsinaasappel gemaakt kan worden, buiten dan het eten uit de hand, uitpersen, of hoogstens een keertje jam maken.

Sinaasappel, natuurlijk moet de vrucht dan wel lekker sappig zijn en niet uitgedroogd, is ook goed te gebruiken in een salade. Bloedsinaasappel is zelfs nog lekkerder dan normale sinaasappels.

Maar de vrucht kan ook goed gebruikt worden in en op taarten. Door de rabarber, en je kunt bloedsinaasappels drogen en gebruiken als snack.

Voedingswaarde

100 gram aardpeer bevat ongeveer:

Energie 44 Kcal
Vet 0,2 gram, waarvan verzadigd 0 gram
Koolhydraten 9,5 gram, waarvan 8,3 gram suikers
Vezels 2,1 gram
Eiwit 1 gram

Bloedsinaasappel kopen

Bloedsinaasappels zijn tegenwoordig niet meer bij iedere supermarkt of groenteboer te koop. De fruitsoort is een beetje uit de mode geraakt.

Wel zijn er doorgaans het hele jaar gewone sinaasappelen te koop. De bloedsinaasappel heeft hetzelfde groeiseizoen als de gewone sinaasappel, beide komen dus in grote delen van het jaar uit de koeling.

Bij de betere groenteboer kun je namelijk in dezelfde periode naast gewone sinaasappels vaak ook bloedsinaasappels kopen.

Als je ze koop moeten de vruchten stevig zijn. Slappe bloedsinaasappel zijn vaak of niet sappig, of uitgedroogd.

Als een vrucht een keer een beetje plakkerig is, dat geeft op zich niet. Misschien is er in de doos een exemplaar kapot gegaan en het sap is over de andere bloedsinaasappel gegaan.

Sinaasappels kun je op de fruitschaal nog enkele weken bewaren, maar kijk wel uit dat de vruchten niet uitdrogen.

Je kunt ze ook in de koelkast bewaren, dan blijft het fruit langer goed, en koud smaken bloedsinaasappels vaak nog beter.

Bloeadsinaasappel schoonmaken

Wat schoonmaken betreft, zit er eigenlijk geen verschil tussen gewone sinaasappels en bloedsinaasappels.

De buitenste schil kun je er met een schilmes afhalen, maar ook met je handen. De witte binnenste schil schraap je of met je nagels, of met datzelfde schilmesje eraf.

Als je bloedsinaasappels wilt persen kun je de vruchten halveren, niet over de lengte, maar over de breedte. Dus één helft met het kroontje, daar heeft de steel aan de sinaasappel gezeten, en een helft met de andere kant.

Bereiden

We gaan bij alle bereidingsmethoden ervan uit de bloedsinaasappels vers zijn, en gewassen.

Bloedsinaasappel wokken of roerbakken

Snij de bloedsinaasappel, die natuurlijk al schoongemaakt is en waarbij ook het binnenste velletje verwijdert is, in blokjes. Dat kan een plakkerig karweitje zijn.

Je kunt deze blokjes nu toevoegen aan ieder willekeurig wokgerecht, alleen doe dat dan wel de laatste minuut of de laatste twee minuten. Als je sinaasappel langer blijft bakken, zal al het sap eruit lopen.

Wil je liever alleen het sap gebruiken in de wokschotel, gebruik dan niet te veel sap.

Bloedsinaasappel op de taart

Je kunt haast iedere taart decoreren met stukjes of plakjes bloedsinaasappel, de kans bestaat echter dat door het sap van de sinaasappel, de taart erg vochtig is.

Beter is het om gelei van bloedsinaasappels te maken, dat is zeg maar een soort jam, en deze gelei te gebruiken als decoratie op de taart.

Jam of marmelade

Bloedsinaasappel is ook erg geschikt om er jam of marmelade van te maken, maar…..

Jam en marmelade worden vaak gemaakt met veel suiker, en dat heeft natuurlijk ook te maken met de houdbaarheid.

Enerzijds kun je rustig wat minder suiker gebruiken, waardoor ook de typische smaak van de bloedsinaasappel in de jam of marmelade blijft zitten en deze niet naar suiker gaat smaken.

Waar de jam met suiker vele maanden houdbaar is, is de jam of marmelade zonder suiker vaal slechts 4 tot 6 weken houdbaar.

Salade maken

Bloedsinaasappel die helemaal schoon gemaakt zijn, dus ook het velletje om de partjes verwijderen, kunnen erg lekker zijn in verschillende salades.

Gebruik niet te veel dressing, want de bloedsinaasappel zal wel wat vocht verliezen in de salade, en dat is al een soort dressing.

Tips en tricks

  1. Bloedsinaasappel, althans het sap, kun je invriezen. Doe eerst het sap in een ijsblokjesvorm en vries het in. Als het bevroren is doe je de ijsblokjes in een diepvriesbakje.
  2. Meng eens een keer wat sap van bloedsinaasappel door de sekt of champagne.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.