Site Overlay
Asperges bereiden

Asperges koken en anders bereiden

Asperges koken, het ligt er vanzelfsprekend wel aan welke kleur en soort asperges je wilt bereiden, is veel makkelijker dan sommigen denken.

Nog niet zo lang geleden was dit een luxe groente, en dus waren de typische Hollandse aspergegerechten voorbehouden aan bepaalde groepen. Of je kon het betalen, of je had een moestuin waarin aspergeplanten stonden.

Tegenwoordig kun je zelfs buiten het Hollandse aspergeseizoen in de betere supermarkt en bij de groenteboer de lekkernij kopen. Dat wil zeggen het seizoen is door import vanuit het buitenland behoorlijk opgerekt, en zelfs in de kerstmaand, wordt er asperges aangeleverd, die dan nog wel behoorlijk prijzig zijn.

Het originele seizoen duurt overigens van maart tot juni, buitenlandse asperges liggen in sommige winkels tot in de maand juli.

Maar deze groente mag dan wel soms van erg ver weg komen, de groente wordt nog steeds op de typische Hollandse manier klaar gemaakt. Met ei en botersaus.

Je hebt ongeveer 500 gram ongeschilde witte asperges nodig per persoon. Bij groene asperges kun je uitgaan van 300 tot 350 gram per persoon.

Asperges koken

Asperges koken

Yield: 4
Voorbereiding: 20 minutes
Kooktijd: 10 minutes
Total Time: 30 minutes

Je kunt de asperges overigens op twee manieren koken. In een aspergespan waarin ze staand gekookt worden, en in een grote normale pan waarin ze liggend gekookt worden.

Een aspergespan is natuurlijk aan te bevelen, maar heb je deze niet kun je een gewone pan gebruiken. Zorg er overigens wel voor bij het gebruik van een aspergepan dat alle asperges even lang zijn.

Meestal wordt er geadviseerd om een klein beetje zout in het water te doen. Wij durven dat echter te betwijfelen. Je wilt de pure aspergesmaak, en de groente moet niet naar zout smaken. Bovendien is zonder zout gezonder.

Ingredients

 • 400 gram groene of witte asperges
 • water

Instructions

Witte asperges

 1. Schil de witte asperges met een dunschiller vanaf vlak onder het kopje naar beneden toe. Begin net onder het kopje en schil naar de onderkant toe in één vloeiende beweging. Verwijder de harde uiteinden door ongeveer 2 tot 3 centimeter van de onderkant af te snijden.
 2. Breng een ruime pan met water aan de kook. Voeg een snufje zout toe aan het water.
 3. Leg de geschilde asperges voorzichtig in het kokende water. Zorg ervoor dat de asperges volledig onder water liggen.
 4. Kook de witte asperges ongeveer 8 tot 10 minuten, afhankelijk van de dikte van de asperges. Prik met een vork in het dikste gedeelte om te controleren of ze gaar zijn. De asperges moeten zacht zijn, maar nog wel stevig genoeg om niet uit elkaar te vallen.
 5. Haal de asperges voorzichtig uit het water en laat ze even uitlekken op een bord of keukenpapier.
 6. Serveer de gekookte witte asperges warm met gesmolten boter, Hollandaisesaus of een eenvoudige vinaigrette. Je kunt ze ook combineren met bijgerechten zoals gekookte eieren, ham of aardappelen.

Groene asperges

 1. Snij de harde uiteinden van de groene asperges af door ongeveer 2-3 centimeter van de onderkant af te snijden. Je hoeft groene asperges meestal niet te schillen, omdat de schil zachter en eetbaarder is dan die van witte asperges.
 2. Breng een ruime pan met water aan de kook. Voeg een snufje zout toe aan het water.
 3. Leg de groene asperges voorzichtig in het kokende water. Zorg ervoor dat de asperges volledig onder water liggen.
 4. Kook de groene asperges ongeveer 4 tot 6 minuten, afhankelijk van de dikte van de asperges. Prik met een vork in het dikste gedeelte om te controleren of ze gaar zijn. De asperges moeten zacht zijn, maar nog wel stevig genoeg om niet uit elkaar te vallen.
 5. Haal de asperges voorzichtig uit het water en laat ze even uitlekken op een bord of keukenpapier.
 6. Serveer de gekookte groene asperges warm met een scheutje olijfolie, citroensap, geraspte Parmezaanse kaas of een vinaigrette naar keuze. Je kunt ze ook combineren met andere gegrilde groenten, pasta of salades.
Nutrition Information
Yield 4 Serving Size 100 gram
Amount Per ServingCalories 17Total Fat 0,2gCholesterol 0mgCarbohydrates 1,3gFiber 1,5gSugar 1,2gProtein 1,9g

Asperges kopen

Bij asperges kopen moet je wel even een onderscheid maken tussen groene en witte, want de groene variant die boven de grond groeit is wat robuuster dan de witte versie.

Asperges moeten vooral sappig en vers zijn. En dat kun je vooral aan de onderkant zien. Het snijvlak waar de asperges van de plant werd gesneden, zowel bij witte als bij groene asperges, moet dezelfde kleur hebben. Dus bij witte asperges moet het snijvlak wit zijn, bij groene asperges moet het snijvlak groen zijn.

Als de groente ouder en dus minder vers wordt, zie je dit snijvlak verkleuren. De kleur gaat dan naar beige of grijs. De asperge wordt als het ware houtachtig, en dat eet niet meer zo lekker.

Hou meer houtachtig het aanvoelt en er uit ziet, hoe langer geleden de asperges gestoken zijn.

Je kunt ook wat aan de andere kant zien, aan het kopje. Dat is eigenlijk de knop waar nieuwe bladeren en takken uitkomen. Bij witte asperges hoort het kopje gesloten te zijn en wit. Bij groene hoort het kopje dicht te zijn, en groen.

Wordt het paars of bruin, dan smaakt de asperge bitter, als het kopje open gaat zijn de asperges te lang doorgegroeid. In beide gevallen niet echt lekker.

Ook de schil mag niet bruin en houtig zijn.

Als je dit alles niet ziet, dan zijn de witte en de groene asperges redelijk vers.

Dan het bewaren, want dat is vaak een probleem omdat de asperges vaak niet op de juiste manier bewaard worden.

Bewaar de asperges in een vochtige doek in de koelkast, gewoon in de groentelade. Zonder kan natuurlijk, maar met blijft de smaak en de kwaliteit beter. Je kunt ze dan ongeveer 5 dagen bewaren, maar korter is beter.

Langer bewaren? Vries de groente dan in. Schoonmaken en 1 tot 2 minuten koken. Luchtdicht verpakken in diepvrieszakken, en invriezen. Zo is de groente 4 tot 6 maanden houdbaar.

Asperges schoonmaken

Witte asperges schoonmaken

Witte asperges moeten voldoende geschild worden, anders kunnen de asperges taai en draadjesachtig zijn. Ook moet er voorzichtig omgegaan worden met dit witte goud, om te voorkomen dat de asperges kneuzen of breken.

 1. Leg de witte asperges eerst een half uur in ijskoud water. Zo wordt de schil soepel en vochtig.
 2. Daarna leg je de asperge plat op een grote snijplank.
 3. Schil nu met een speciaal aspergesmes of met een gewone dunschiller van vlak onder het kopje in één lange beweging naar de onderkant. Breekt de afgeschilde schil, dan het mes daar ook weer aanzetten. Let wel op dat je niet te hard op de asperge drukt, want dan kan er een kneuzing ontstaan, of de asperge kan in het ergste geval breken.
 4. Zo schil je de asperge rond, we noemen dat dakpansgewijs schillen. Steeds met het mes een stukje dat al geschuild is, en een groter stuk dat nog niet geschild is.
 5. Als laatste snijden we aan de onderkant een dun plakje eraf, of liever gezegd er net niet af. We kunnen dan meteen zien of je goed geschild hebt. Blijft het dunne plakje nog ergens hangen aan een stukje schil, moet er nog geschild worden. Anders is het plakje eraf.

In principe ben je nu klaar, maar als je de asperges niet meteen gebruikt leg ze dan in een laagje water. Ze drogen zo niet uit en blijven vers.

Groene asperges schoonmaken

Groene asperges schoonmaken is minder werk dan bij de witte variant, je hoeft ze niet te schillen.

Heb je echt dikke groene asperges kun je ze beter wel schillen, maar voor de volgende ons advies om deze dikke niet meer mee te nemen.

Snij overigens wel altijd een dun plakje aan de onderkant eraf.

Bereiden

We gaan bij alle bereidingsmethoden ervan uit dat de asperges gewassen zijn en schoon gemaakt.

Stomen

Bij stomen, hetgeen eigenlijk een vorm van koken is, blijft de smaak nog beter behouden. Houd een kook tijd bij stomen aan van 10 tot 15 minuten.

Bakken, roerbakken, of wokken

Groene asperges kun je prima bakken, wokken, of roerbakken, witte asperges worden wel eens gebruikt om te roerbakken of te wokken.

Bij bakken snij je de groene asperges in handzame stukken, deze bak je of een laag vuur in een kleine beetje olie gedurende 6 tot 8 minuten. Verkleuring mag, maar hoeft niet.

Bij wokken en roerbakken snij je de groene asperges ook in handzame stukken. Voeg ze toe aan aan wat olie in een wokpan of koekenpan, met kruiden of andere groenten.

De groente heeft op deze manier slechts 3 tot 5 minuten nodig, maar wel blijven roeren. Overigens zijn gewokte groene asperges erg lekker met de pittige kruiden.

Gillen of op de barbecue

Ook hier weer groene asperges maar ook witte gebruiken, die je niet kleiner hoeft te snijden maar bij volledige lengte op het rooster legt.

Vijf minuten grillen, dan even bestrijken met wat olijfolie. Dan weer 6 tot 8 minuten op de grill of barbecue.

Dikke witte asperges vooraf even vijf minuten koken, want deze worden wat lastige gaar.

In de oven

Er zijn vanzelfsprekend diverse gerechten te vinden waarbij asperges, vooral groene, in verschillende ovengrechten worden gebruikt.

Salade maken

Asperges kun je gekookt in diverse salade verwerken, en dat gaat dan veel verder dan alleen maar aspergesalade.

Je kunt de groente ook rauw in een salade verwerken, maar snij deze dan wel in dunne reepjes, bijvoorbeeld met behulp van een dunschiller.

De groene heeft dan bij de meeste de voorkeur, maar je kunt ook een witte asperges kort koken en zo schillen om in een salade te verwerken.

Andere bereidingsmethoden

Een bereidingsmethode die vaak vergeten wordt, is het maken van soep. Je kunt zowel soep maken van witte asperges als van groene asperges.

Tips en tricks

 1. Als je asperges hebt schoon gemaakt, gooi dan de schil en stukjes niet weg. Je kunt hier nog een lekkere aspergesoep van maken.
 2. Groene asperges kun je ook gebruiken in een verse smoothie.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.

Skip to Recipe