Bananen bereiden gaat veel verder dan alleen maar de banaan schillen en opeten, of een gebakken banaan maken. Hoewel dit laatste natuurlijk ook erg lekker is, en dat is ook bananenbrood, maar er zijn veel meer mogelijkheden.
Banaan kun je bijvoorbeeld als chips klaarmaken, maar ook wokken.
Natuurlijk moeten we er wel meteen bij vertellen dat er na het bereiden niet altijd nog veel vitaminen en dergelijke in de banaan is gebleven, maar gek genoeg bevat een banaan ook helemaal niet veel voedingswaarde in de zin van vitaminen en mineralen.
Het fruit bevat bijvoorbeeld weinig vitamine c, maar wel veel voedingsvezel, zetmeel en kalium. Het is bovendien het meest calorierijkste fruit in Nederland dat vaak gegeten wordt.
Dus een bereidingsmethode waar bananen nog lekkerder worden is, dat maakt het niet gezonder, maar ook niet ongezonder.
Overigens bevat een ongebakken banaan redelijk veel vitamine B.
Een mooi stukje fruit waar je een hoop mee kunt doen.
Voedingswaarde
Een banaan heeft een gewicht van ongeveer 150 gram, en is een portie fruit voor één persoon. In een gerecht kan natuurlijk van deze hoeveelheid worden afgeweken.
100 Gram banaan bevat:
Energie 88 Kcal
Vet 0,3 gram, waarvan verzadigd 0,1 gram
Koolhydraten 23 gram, waarvan 12 gram suikers
Vezels 2,0 gram
Eiwit 1,2 gram
Zout, 0,001 gram
Bananen kopen
Bananen zijn natuurlijk tegenwoordig het hele jaar door te koop bij de groenteboer of de groenteafdeling in de supermarkt. Maar er is natuurlijk wel verschil tussen banaan en banaan.
Natuurlijk weet iedereen dat rijpe bananen geel zijn, en niet groen. Het ligt overigens ook aan het gerecht dat je wilt maken. Voor bananenbrood moet je bijvoorbeeld rijpe bananen gebruiken, die zijn geel maar de schil kan ook wel zwarte plekken vertonen. De binnenkant is dan zachter dan bij een groene of geelgroene banaan.
Hoe groener de banaan, hoe langer het duurt voordat de banaan rijp wordt, en de schil dus geel.
Maar er is nog een verschil, en dat heeft te maken met kleine en grote bananen. De kleinere bananen worden wel Europese bananen genoemd, en die komen meestal uit Spanje. Deze bananen worden binnen de EU als het ware beschermd.
Bananen die uit Zuid-Amerika komen zijn vaak een stuk groter, en dus vaak ook wat duurder dan de kleinere Europese bananen.
Wat smaak betreft zit er nagenoeg geen verschil in.
Verder zijn er nog zogenoemde bakbananen, die een dikkere schil hebben. Voor alle bereidingsmethoden kun je ook gewone bananen gebruiken, bovendien is het lastig om bakbananen te schillen.
En er zijn mini bananen, met een lengte van 6 tot 8 centimeter. Deze zijn vaak wat zoeter, de schil is dunner, en dus makkelijk te pellen.
Bereiden
We gaan bij alle bereidingsmethoden uit van een hele, en schoon gemaakte banaan. Dus schil eraf, en een kleine stukje van de bovenkant afsnijden.
Banaan als dessert
Bananen kun je op diverse manieren gebuiken voor een dessert.
- In een smoothie.
- In bananenijs.
- In bananenvla.
En diverse andere toetjes.
Gebakken banaan
Daarvan is de pisang goreng het meest bekend, het bij gerecht dat je vaak bij de Chinees mee kunt bestellen. De gebakken banaan kun je ook heel simpel thuis maken.
Je moet daarvoor hetzelfde beslag maken als voor appelflappen die je normaal gesproken aan het einde van het jaar maakt. De banaan snij je in de lengte doormidden, en dan nog een keer doormidden.
Haal de stukken banaan door het beslag en bak deze in de friteuse in zonnebloemolie.
Je kunt de zonnebloemolie natuurlijk ook in een pan verhitten.
Daarnaast kun je de banaan ook in plakken snijden, gebruik daarvoor geen rijpe banaan maart een onrijpe banaan. Je verhit dan wat olie in een koekenpan en fruit als het ware daarin de plakken banaan.
Doe je tijdens het bakken nog wat suiker bij de olie, dan kun je gecarameliseerde banaan maken.
Banaan bij het ontbijt
Plakjes banaan bij het ontbijt door de havermout of door de granola zijn een goed begin van iedere dag.
Je kunt natuurlijk ook Amerikaanse pancakes maken en daarop plakjes banaan leggen.
In de taart of cake
Banaan kun je op verschillende manieren gebruiken in en op een taart en natuurlijk in een cake. Bananenbrood, of bananencake, is misschien wel het meest gebakken voorbeeld.
Bananenchips maken
We hebben hiervoor een banaan nodig, zout, en wat kaneelpoeder.
- Oven voorverwarmen op 90 graden, of de airfryer voor verwarmen op 90 graden.
- Snij de banaan in dunne plakjes. Bestrooi de pakjes vervolgens met wat zout en wat kaneelpoeder, bij voorkeur aan beide kanten.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de plakjes hierop.
- In de airfryer 50 minuten verwarmen, in de oven 1,5 tot 2 uur. Wel regelmatig omdraaien.
- Uit de airfryer zijnde plakjes nog wat zacht, deze moet je nog wel laten drogen en hard laten worden.
Salade maken
Plakjes of stukjes banaan kun je vanzelfsprekend door verschillende salades mengen.
Tips en tricks
- Bananen nooit bewaren in de koelkast, want ze kunnen helemaal niet tegen kou. Je kunt bananen overigens wel invriezen, daar is de groente nog drie maanden houdbaar.
- Als je het rijpen van de bananen wat langzamer wilt gaan kun je de bananen in vershoudfolie verpakken.
- Leg bananen bij voorkeur niet bij ander fruit zoals bijvoorbeeld tomaten. Veel fruit geeft etheen af, waardoor de bananen versneld kunnen rijpen.