Site Overlay
Gevaarlijke groenten, deze soorten zijn rauw giftig.

Gevaarlijke groenten, deze soorten zijn rauw giftig.

Groenten gezond? Niet altijd, omdat er enkele soorten zijn die kunnen leiden tot gebreksverschijnselen en dodelijke vergiftiging als ze rauw worden gegeten.

Groene smoothies & rauwkost, een gevaarlijke trend.

Naast het voedingsconcept van clean eating krijgt ook de rauw voedsel-beweging steeds meer aanhang. Bij beide benaderingen draait alles om het gebruik van alleen onbewerkte voedingsmiddelen om een ​​maximale opbrengst aan voedingsstoffen te garanderen. De fans vn rauw voedsel verhitten hun ingrediënten tot maximaal 48 graden, zodat de voedingsstoffen die niet hittebestendig zijn tijdens de bereiding behouden blijven. Maar consumentencentra luiden regelmatig alarm, want sommige rauwe gerechten en groene smoothies hebben een gevaarlijk addertje onder het gras. Er zijn sommige soorten groenten die in geen geval ongekookt mogen worden gegeten. In deze toestand en in bepaalde hoeveelheden zijn ze uiterst schadelijk voor de gezondheid en kunnen ze leiden tot vergiftigings- en deficiëntiesymptomen.

Maar zo erg is het niet altijd, deze groenten mogen rauw geconsumeerd worden.

Of het nu in salades, smoothies of als decoratie op soepen is. Gelukkig kunnen de meeste soorten groenten zonder aarzelen rauw worden gegeten. Daaronder vallen ook, zij het nogal atypisch, bloemkool, koolrabi, zoete aardappelen, venkel, rode biet of zelfs asperges. Sommige, zoals paprika’s, hebben zeer gevoelige voedingsstoffen, daarom is het zelfs aan te raden om de peulen ongekookt te eten, omdat de vitale stoffen tijdens het koken zouden worden vernietigd.

Zelfs broccoli, die de meeste mensen koken, zou je idealiter maar heel kort moeten verhitten om mineralen zoals calcium, magnesium of ijzer te behouden. In het geval van wortelen, die uit gezondheidsoogpunt ook zonder problemen rauw gegeten kunnen worden, is het aan te raden deze kort te koken. Hierdoor komt het bètacaroteen in de plantencellen vrij en wordt het voor het menselijk lichaam gemakkelijker op te nemen.

Pompoenen en courgettes kunnen in principe ook rauw gegeten worden, maar hier geldt de volgende uitzondering: Als ze een atypische bittere smaak hebben, is dit een aanwijzing dat ze sporen van het giftige cucurbitacin bevatten. Dit werd er normaaliter uitgekweekt, maar komt van tijd tot tijd voor vanwege speciale kruisingen. Eet in deze gevallen in geen geval, zelfs niet gekookt, omdat deze vergiften hittebestendig zijn. Anders kan voedselvergiftiging de dood tot gevolg hebben.

Let op giftig: eet deze groenten NOOIT RAUW

De volgende soorten bevatten ingrediënten die giftig of onverenigbaar zijn met de mens en mogen daarom nooit rauw worden gegeten: aardappelen en aubergine

Beide soorten behoren tot de nachtschadefamilie. Aardappelen kunnen de alkaloïde solanine bevatten als ze rauw, onrijp, gekiemd of nog groen zijn, net als onrijpe aubergines en tomaten. Solanine is een giftige chemische verbinding. Een hoeveelheid van ongeveer één tot vijf milligram per kilogram lichaamsgewicht kan bij mensen leiden tot diarree, krampen, braken of zelfs wazig zien. 400 milligram ervan is zelfs dodelijk. Solanine is hittebestendig, wat betekent dat het niet wordt vernietigd tijdens het koken. Het is echter oplosbaar in water en gaat in het kookwater, dat daarom na bereiding moet worden weggegooid en niet verder mag worden gebruikt. Zorg bij aubergines en tomaten die niet gaar zijn dat ze rijp zijn, dan is het natuurlijke solanine gehalte lager en dus draaglijker.

Groene bonen

Sperziebonen bevatten de lectine “phasin”, een giftige eiwitverbinding. Slechts drie tot tien rauwe bonen binnen een uur kunnen vergiftigingsverschijnselen veroorzaken, zoals buikpijn, braken, krampen, diarree of koorts. Ook kan Phasin ervoor zorgen dat rode bloedcellen gaan klonteren, waardoor het zuurstoftransport wordt belemmerd. In grote hoeveelheden kan het ook langdurige schade aan het darmslijmvlies veroorzaken. Omdat fasine een eiwit is, vernietigt koken het, zodat de gifstoffen worden gedood. 20 minuten wordt aanbevolen, waarna consumptie absoluut ongevaarlijk is.

Peulvruchten

Peulvruchten zoals kikkererwten, linzen, sojabonen en mungbonen, maar ook rode en witte bonen bevatten ook lectines. Deze moleculen, ook wel proteaseremmers genoemd, voorkomen dat andere enzymen eiwitten afbreken, waardoor ze niet worden afgebroken. Deze stof wordt al geminimaliseerd door het kiemproces, dus peulvruchten moeten ofwel worden geweekt en vervolgens een paar minuten worden geblancheerd, of gekookt zoals aangegeven.

Wilde paddenstoelen

Hier worden de niet bekende wilde paddenstoelen bedoeld, de meeste populaire eetbare paddenstoelen, zoals de Kastanjeboleet zijn ook giftig als ze rauw zijn. Kook daarom wilde paddenstoelen minimaal 15 minuten. Alleen gekweekte paddenstoelen, oesterzwammen of shiitake worden goed verdragen, zelfs ongekookt.

Rabarber

Ja, rabarber is ook botanisch gezien een groente en bevat oxaalzuur in zowel de bladeren als de stengels. Dit kan ook leiden tot vergiftigingsverschijnselen als het in grote hoeveelheden wordt geconsumeerd. Het bindt ook belangrijke mineralen zoals magnesium, calcium en ijzer, die dan moeilijk door het menselijk lichaam kunnen worden opgenomen. Ons lichaam scheidt deze complexen vervolgens onverwerkt uit. Bovendien bevordert oxaalzuur nierstenen. Vooral mensen met nieraandoeningen, reuma of jicht moeten voedingsmiddelen vermijden die veel oxaalzuur bevatten. Rode stelen hebben een relatief lagere concentratie, maar je moet ze ook schillen en koken.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.