Site Overlay
Waarom dadels gezond zijn

Waarom dadels gezond zijn

Waarom dadels gezond zijn. Om gezondheidsproblemen te voorkomen, is het belangrijk om voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen. Dadels kunnen bijdragen aan een gezond leven. Dit fruit wordt over het algemeen gedroogd gegeten en kan zorgen voor een goede balans aan zuurstof in het bloed, een juiste bloeddruk, een gezond hart en kan bescherming bieden tegen kanker.

In dit artikel kom je nog meer te weten over de gezondheidsvoordelen van dadels. De vele vitamines en mineralen in dadels bieden preventieve en helende functies. Als je verder leest, zal je hier meer over leren. Daarnaast kom je ook te weten of het mogelijk is om af te vallen als je dadels eet.

Waar komt de dadel vandaan?

Wilde dadelpalmen bestaan waarschijnlijk al miljoenen jaren en komen oorspronkelijk uit het gebied rond de Perzische Golf. Rond 60.000 jaar voor Christus ontdekte de mens de wilde dadel en begon deze te eten. Pas rond 4000 voor Christus begonnen mensen in India, West-Azië, Noord-Afrika en Egypte de dadels te cultiveren en ze in grotere hoeveelheden te eten.

Dadels spelen een belangrijke rol tijdens de Ramadan. Tijdens de Ramadan wordt vanaf zonsopkomst tot zonsondergang niks gegeten of gedronken. Volgens de traditie wordt een dadel als eerste gegeten wordt nadat de zon is ondergegaan.

Dadel palmbomen groeien in dorre en droge gebieden en kunnen wel 80 tot 100 meter hoog worden. In Egypte worden de meeste dadels ter wereld gecultiveerd, gevolgd door Saudi-Arabië en Iran. Er zijn heel veel verschillende soorten dadels, waarvan Medjoul de enige is die ongedroogd en direct na het plukken gegeten kan worden.

Waarom dadels gezond zijn

Er zijn verschillende redenen waarom dadels gezond zijn:

Reguleren van de bloedsuikerspiegel: uit een onderzoek dat in mei 2011 werd gepubliceerd in de Nutrition Journal is gebleken dat ondanks het hoge niveau aan natuurlijke suikers in dadels, dadels een lage glycemische index hebben en diabetes patiënten geen hogere bloedsuikerspiegel kregen na het eten van dadels.

Bescherming tegen kanker: dadels zijn rijk aan vezels. Een dadel met pit bevat zes procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan vezels. Het eten van voldoende vezels kunnen je beschermen tegen dikke darmkanker.

Van al het gedroogde fruit bevatten onder andere dadels de meeste antioxidanten. Deze antioxidanten helpen tegen het bestrijden van vrije radicalen in het lichaam. Het lichaam maakt deze vrije radicalen zelf aan en kunnen kanker veroorzaken.

Gezond hart: de vezels in dadels dragen bij aan een gezond hart, omdat zij het cholesterolniveau kunnen verlagen. De voornaamste vezel in dadels is de onoplosbare vezel die vetten en cholesterol aan zich bindt en ze op die manier uit het lichaam verwijdert. Daarnaast helpt de kalium in dadels om je hartslag en bloeddruk onder controle te houden.

Uit een onderzoek dat in 2009 in de Journal of Agricultural and Food Chemistry is gepubliceerd, is gebleken dat door het eten van dadels de triglyceriden in je bloed met 8 tot 15 procent kan afnemen. Door een lager triglyceriden-niveau kan de kans op een hartaanval of hartinfarct afnemen.

Overige gezondheidsvoordelen: de vitamine A in dadels helpt je je ogen en je huid gezond te houden. Vitamine K zorgt voor gezonde botten en de vitamine B in dadels kan maculadegenaratie (oogaandoening) voorkomen.

De voedingswaarde van dadels

Medjoul dadels van 100 gram bevatten de volgende voedingswaarde:

277 calorieën
75 gram koolhydraten
66,5 gram suiker
6,7 gram vezels
1,8 gram eiwitten

Door dadels te eten, krijg je veel vezels binnen. Hierdoor heb je minder snel een hongergevoel en zal je niet snel te veel eten. Dit kan bevoordelijk zijn voor het afvallen. Toch is er ook een keerzijde; dadels zijn redelijk calorierijk, waardoor je de dadel met mate moet eten.

Het eten van een paar dadels zal het afvallen niet belemmeren en vanwege de vezels wellicht bevorderen. Een te veel aan dadels kan ervoor zorgen dat afvallen niet meer lukt. Daarnaast bevatten dadels net als ander fruit fructose. Deze fruitsuiker kan het afvallen ook belemmeren als je er te veel van binnenkrijgt.

Conclusie

  • Dadels zijn gezond
  • Ze reguleren de bloedsuikerspiegel
  • Bieden bescherming tegen kanker
  • Dragen bij aan een gezond hart
  • Zorgen voor gezonde ogen en een gezond huid
  • En zorgen voor gezonde botten

Dadels zijn een gezonde snack die veel gezonde eigenschappen hebben. Vanwege de wat hogere hoeveelheid calorieën en de fruitsuikers dien je er wel rekening mee te houden dat je er niet te veel van eet. Dadels passen goed bij een suikervrij leven, omdat de dadel geen bewerkte maar natuurlijke suikers bevat.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.